PERSBERICHT

Apeldoorn, 23 december 2002

HITT versterkt concurrentiekracht

HITT Holland Institute of Traffic Technology B.V. (HITT B.V.), een dochtermaatschappij van HITT N.V., heeft maatregelen genomen om haar concurrentiekracht te vergroten. De maatregelen bestaan uit structurele kostenverlagingen en versterking van de commerciële slagkracht.

HITT B.V. beweegt zich in de internationale markt voor verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart en heeft in de afgelopen jaren een enorme groei in de omzet per medewerker gerealiseerd. De markt kenmerkt zich thans door een sterk toegenomen prijsconcurrentie. Gezien de wereldwijd verslechterende economische omstandigheden zijn verwachte opdrachten ook vooruitgeschoven. Om de structurele kosten die op de winst drukken te verlagen, zijn de genoemde maatregelen noodzakelijk.

De directie van HITT B.V. heeft bij de Arbeidsinspectie werktijdverkorting aangevraagd voor een deel van het personeel om tijdelijke overcapaciteit in de eerste maanden van 2003 te bestrijden. Voor de versnelde afbouw van tijdelijke arbeidscontracten wordt een voorziening getroffen van EUR 0,3 miljoen ten laste van het lopende jaar. Er wordt met werknemersorganisaties onderhandeld over aanpassingen in de arbeidsvoorwaarden - waaronder de pensioenvoorziening - om te komen tot verdere structurele kostenverlagingen. HITT B.V. heeft andere efficiencyverbeterende maatregelen doorgevoerd, waaronder een verzwaring van de commerciële organisatie en de verkoopinspanningen.

Op groepsniveau is in het verleden al een verbetering van het risicoprofiel aangebracht door aan de sterk fluctuerende project-B.V. een aantal minder fluctuerende activiteiten toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn de deelnemingen in QPS te Zeist, Ican en Klein Systems Group in Canada.

Dit jaar zal conform verwachting worden afgesloten met een geconsolideerde nettowinst uit gewone operatie, exclusief de resultaten van de recente deelneming in Klein Systems Group, van EUR 2,4 miljoen. Door het treffen van de voorziening stelt de directie van HITT N.V. deze verwachte geconsolideerde nettowinst over boekjaar 2002 bij van EUR 2,4 miljoen naar EUR 2,3 miljoen. Dit komt neer op EUR 0,50 per aandeel (2001: EUR 0,42).

Profiel HITT

HITT is een vooraanstaand speler in de wereldwijde nichemarkt voor verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen. De door HITT ontwikkelde technologie leidt tot hogere veiligheid, betere doorstroming en aanzienlijke besparingen in infrastructuur en logistiek. De activiteiten van HITT bestaan uit de volgende twee segmenten: verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart en hydrografische en navigatiesystemen. Onder het eerste segment vallen Air Traffic Control gericht op het verkeer op luchthavens, Vessel Traffic Management gericht op verkeer op binnen- en buitenwateren, Management Systemen voor havenautoriteiten, loodsen, sleepdiensten, overslagbedrijven en andere dienstverleners in havens en op luchthavens en Technical Services gericht op onderhoud van kennis en systemen bij klanten. Onder het tweede segment vallen hydrographic survey systems voor het maken van digitale onderwater terreinmodellen; precision navigation systems voor beloodsing en ondersteuning bij afmeren en offshore constructiewerkzaamheden; navigation systems voor de visserij en automatische identificatie AIS. HITT levert software producten, ondersteunende diensten en neemt integrale projecten aan. Als projectverantwoordelijke levert HITT alle benodigde systeemelementen zoals sensoren, communicatieapparatuur en computers. Na de installatie voorziet HITT in het jarenlange onderhoud van de systemen.

HITT behaalde in 2001 een omzet van EUR 37,6 miljoen (2000: EUR 17,9 miljoen) en een nettowinst van EUR 2,0 miljoen (2000: EUR 1,7 miljoen). Het aantal werknemers eind 2001 bedroeg 119. Sinds juni 1998 is HITT genoteerd aan Euronext Amsterdam NV.

Voor nadere informatie:

ir John H.M. van Asperen, financieel directeur

t: +31 (55) 543 25 24
f: +31 (55) 543 25 95
e: investor.relations@hitt.nl

HITT nv Postbus 876 7301 BC Apeldoorn