GEZONDHEIDSNIEUWS


Artsen tonen minder interesse in homeopathie

HARDERWIJK - Terwijl de Nederlandse consument steeds meer belangstelling krijgt voor natuurgeneeswijzen, komen er juist minder natuurlijk werkende artsen bij. Volgens het tijdschrift Gezondheidsnieuws is het aantal artsen dat een aanvullende homeopathische opleiding volgt in tien jaar tijd met negentig procent gedaald.

Eind 1993 telde de artsenvereniging voor homeopathie VHAN 443 leden. Nu zijn dat er nog maar 262. In september begonnen dertien artsen aan de driejarige basisopleiding homeopathie. Tien jaar geleden waren dat er ruim honderd. Tegelijkertijd klopt een groeiend aantal Nederlanders aan bij een natuur-, homeopathisch- of orthomoleculair arts voor een consult. Wachtlijsten zijn door beide bewegingen inmiddels niet langer voorbehouden aan de reguliere geneeskunde.

Alternatieve artsen zijn 'overlopers'
Gezondheidsnieuws noemt twee redenen voor de dalende belangstelling bij artsen. Op de eerste plaats is dat het ontbreken van vakken als homeopathie en acupunctuur binnen de studie geneeskunde. 'Als je er zeven jaar niet mee in aanraking komt, blijft het iets van een andere wereld. Homeopathie blijft een scheldwoord, iets waar reguliere artsen om lachen. Als medisch student moet je sterk in je schoenen staan om in zo'n cultuur iets te willen met natuurgeneeswijzen.' In het buitenland is de situatie geheel anders. Tweederde van de Amerikaanse universiteiten geeft studenten geneeskunde les in onder meer acupunctuur, homeopathie en fytotherapie (kruidengeneeskunde). Volgens Gezondheidsnieuws horen de vakken thuis in het onderwijsprogramma van elke medisch student. 'Het is belangrijk dat een aanstaande arts weet wat er te koop is. Ook als hij tegen is, hij moet wel weten waar hij tegen is. Het is volstrekt onwetenschappelijk om te zeggen: homeopathie werkt niet terwijl je de theorie er achter niet kent.' In de tweede plaats durven steeds minder artsen openlijk voor hun interesse in natuurlijke geneeswijzen uit te komen. Ze worden door collega's gezien als 'overlopers' en lopen het risico van stigmatisering. En sommige artsen vrezen de Vereniging tegen de Kwakzalverij die gemiste ziektegevallen overdreven zou uitvergroten. Volgens Gezondheidsnieuws is het echter een kwestie van tijd dat de natuurgeneeskunde haar plaats zal vinden binnen de gezondheidszorg.

/////