Ingezonden persbericht


23 december 2002

Terugblik op het succesvolle jaar 2002

Het jaar 2002 is voor het Groninger Museum een historisch jaar geworden. In totaal zijn er circa 345.000 bezoekers geweest. Het grote bezoekersaantal is te danken aan vooral de succesvolle tentoonstelling van Ilja Repin- Het geheim van Rusland (1844-1930).

Het Groninger Museum presenteerde in het afgelopen jaar uiteenlopende tentoonstellingen zoals Ilja Repin- Het geheim van Rusland, Serviezen en Zilver, Erik van Lieshout- Naughty by Nature (not cause l hate you), No Copy- Arjan van Arendonk, De Ploeg-Stad en Land, Werkman terug in Groningen, Rona Pondick, Jake and Dinos Chapman en nog vele kleine tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten was de tentoonstelling van Ilja Repin. Deze trok ruim 250.000 bezoekers en is daarmee één van de drukst bezochte tentoonstellingen van de laatste jaren in ons land. Naast het bezichtigen van de expositie konden de bezoekers deelnemen aan verschillende activiteiten. De tentoonstelling werd financieel ondersteund door een grote sponsorbijdrage van de Gasunie.

Succes genereert succes. Door het organiseren van de Ilja Repin tentoonstelling heeft het museum bijgedragen aan de bekendheid van Groningen en een economische impuls gegeven aan Noord-Nederland. Daarom besloot het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) op 20 november 2002 een grote subsidie te geven aan de Stichting Fonds Kunst en Economie. De stichting is initiatief van VNO-NCW Noord en heeft tot doel te investeren in o.a. bijzondere tentoonstellingen in het Groninger Museum. In november kreeg het Groninger Museum van de Groninger Kamer van Koophandel de jaarlijkse promotieprijs. De jury was van mening dat het museum zich de laatste jaren bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt ten behoeve van de externe beeldvorming van de provincie Groningen.

De website van het Groninger Museum viel ook in de prijzen. Het internetbedrijf TMLC heeft in het afgelopen jaar de website www.groninger-museum.nl opgegeven voor de prestigieuze Europese Europrix 2002. De website is in de categorie Knowledge, Discovery and Culture bekroond met de Quality Seal award. Een onafhankelijke, internationale, deskundige jury heeft besloten dat de website een duidelijke toegevoegde waarde voor de uiteindelijke gebruikers heeft.

Nog een belangrijk moment voor het Groninger Museum was de herinrichting van de hal. In de vernieuwde hal met grote digitale informatieschermen is een cultuurbalie geplaatst. Deze is bedoeld om het aanbod van cultuur en cultuurhistorie in de stad en provincie Groningen te ontsluiten.

Het Groninger Museum hoopt op een even succesvol 2003. Het nieuwe tenoonstellingsprogramma begint met de internationale tentoonstelling Fatale Vrouwen (1860-1910) die van 19 januari t/m 4 mei 2003 te zien zal zijn.

Het Groninger Museum wenst u een voorspoedig 2003.

Noot aan de redactie: Josee Selbach, Nathalie van Olffen, tel. 050-3666555,

e-mail jselbach@groninger-museum.nl, www.groninger-museum.nl

Nu in het / Now in the Groninger Museum

13 oktober 2002 - 5 januari 2003: Jake and Dinos Chapman
9 november 2002 - 9 februari 2003: Werkman terug in Groningen