Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-12-2002
Politieberichten van 22/12 13.00 uur t/m 23/12 07.00 uur

Twijzelerheide: mishandeling
Door een 36-jarige man uit Twijzelerheide is zondag aangifte gedaan van mishandeling. Zondagochtend omstreeks 03.00 uur zag hij in een horecagelegenheid aan de Bjirkewei dat enkele personen ruzie hadden. Hij sprak één van hen aan en vroeg om geen ruzie te maken. Vervolgens bemoeide een derde zich ermee. Deze pakte een barkruk en sloeg de aangever hiermee tegen het hoofd. De aangever is daarop voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan; er waren vier tanden uit zijn mond geslagen. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachte.

Jellum: inbraak nieuwbouwwoning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een nieuwbouwwoning aan de Hegedyk. Men kwam binnen door met een breekvoorwerp een raam van de keuken te forceren. De schade is fors. Naast de schade aan het raam was er ook braakschade aan de achterdeur. Het is nog niet bekend wat er weg is. De CV-ketel was nog niet geïnstalleerd. Een 33-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal gsms
Zaterdagmiddag tussen 15.30 en 16.00 uur zijn vanuit een vitrine op het Zaailand 9 mobiele telefoons gestolen. Een klant bemerkte de diefstal. De vitrine was ingeslagen/ingeschopt en het alarm was vernield. Namens het bedrijf, een winkel aan het Zaailand, deed een 29-jarige man uit Stiens aangifte.

Steggerda: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Mulderstraat. Men kwam binnen door vernieling van een ruit. De gehele woning werd doorzocht. Het is nog niet bekend wat er precies weg is; er wordt vermoedelijk audio- en computerapparatuur vermist. De aangever is de 43-jarige bewoner.

Holwerd: inbraak woning
Zondag tussen 15.20 en 19.45 uur is ingebroken in een woning aan de Polewei. Men kwam binnen door een raam aan de zijkant open te breken. De gehele woning werd doorzocht. Voor zover de aangever, de 58-jarige bewoner, kon nagaan, wordt er niets vermist. Mogelijk is de dader gestoord door de thuiskomst van een familielid.

Leeuwarden: brandstichting
Zondagavond tusen 19.30 en 21.00 uur is geprobeerd brand te stichten in de kelderboxen galerij van een pand aan de Abeelstraat. De brandstichting werd ontdekt door een bewoonster. Door de politie werden twee brandhaarden aangetroffen. Aan de ene zijde van de galerij werd een fiets aangetroffen waarvan de achterband in brand was gestoken. Hierdoor was tevens de deur van de kelderbox beschadigd. Aan de andere kant was een hardboardplaat en andere rommel aangestoken. De brand was bij de ontdekking al uit. Er is nog geen aangifte gedaan.

Buitenpost: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.10 uur werd een 24-jarige man uit Harkema betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd met zijn personenauto gecontroleerd op het West. Aan het bureau blies hij 365 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van drie uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: aanhouding na geluidsoverlast
Zondagavond omstreeks 23.55 uur is bij een woning aan het Spitael een 34-jarige vrouw aangehouden nadat zij geluidsoverlast had veroorzaakt. Een half uur daarvoor was bij de politie gemeld dat er in de omgeving van het Spitael met carbid geschoten werd. Dit werd ter plaatse niet meer geconstateerd. Wel werd de melkbus achter een woning aangetroffen. Uit deze woning kwam tevens zeer luide muziek. Op het verzoek de muziek zachter te zetten in verband met geluidsoverlast reageerde de bewoonster, de latere verdachte, door het volume nog verder op te voeren. Hierop opende de bewoonster de deur en schreeuwde luidkeels naar de politiemensen. Ze was ondanks meerdere waarschuwingen niet stil te krijgen. Hierop werd besloten haar aan te houden terzake het veroorzaken van nachtrumoer. Na een korte worsteling, waar ook enkele andere inwonenden zich mee bemoeiden, lukte het de verdachte aan te houden. Ze is overgebracht naar het bureau en ingesloten. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van nachtrumoer en het verzetten tegen haar aanhouding.

Leeuwarden: inbraak school
Maandagochtend omstreeks 03.00 uur is ingebroken in een school aan de Rengerslaan. Men kwam binnen door eerst het toegangshek te forceren en daarna een ruit in te gooien. Met behulp van een politiehond is het gebouw en de omgeving doorzocht. Er werd helaas niets meer aangetroffen. Een 41-jarige man uit Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Joure: auto in sloot
Maandagochtend omstreeks 04.30 uur belandde een 40-jarige man uit Heerenveen met zijn personenauto in de sloot naast de A6. De bestuurder was komende vanaf het verkeersplein richting Lemmer gereden. Direct na het afslaan raakte het voertuig in een slip, vermoedelijk door opvriezing van het wegdek. De bestuurder verloor de macht over het stuur, tolde twee maal rond en belandde via de berm op zn kop in de sloot. De auto schoot gedeeltelijk onder het ijs. Drie vrachtautochauffeurs stopten en sloegen met ijzeren staven het ijs kapot. Hierna kon het rechterportier geopend worden en kon de bestuurder uit zijn benarde positie bevrijd worden. De bestuurder kon ter plaatse met behulp van dekens van de inmiddels gealarmeerde brandweer opgewarmd worden.

Bureau Communicatie: 058 880 8272