Ingezonden persbericht


Uitzetting met kerst voor ingeburgerd gezin
Zaïrese ambassadeursvrouw met vernederlandste dochters moet vóór Tweedekamerverkiezingen terug naar brandhaard Congo.

Op sinterklaasnamiddag j.l. werd het gezin Yangala, al 9 jaar in Nederland en volgens het model van de Rijks Opvang Asielzoekers (ROA) volledig geïntegreerd in een Dierense woonwijk, opgeschrikt door een brief van de politie. Dat men diende te verschijnen bij de vreemdelingenpolitie, ten overstaan van de Consul van Congo. Ingewijden bij de IND lieten weten dat e.e.a slechts kon duiden op het met spoed afgeven van inreispapieren voor Congo en een uitzetting voor of tijdens de kerstdagen. Dit werd later door de IND aan de raadsman bevestigd.Op maandag 9 december kwam een tweede brief van de politie met de vordering pasfoto s mee te brengen. Voor het feit dat beide dochters(8 en 12 jaar)volledig vernederlandst zijn, dat er één zelfs in Nederland geboren en getogen is, dat in Congo foltering of erger dreigt en dat er nieuw bewijsmateriaal is om de vluchtelingenstatus te onderbouwen, is geen belangstelling. Er zal en moet worden uitgezet, naar verluidt om het quotum van uitzettingen nog voor de verkiezingen rond te hebben.

Sophie Yangala vluchtte 9 jaar geleden vanuit een maison surveillée in Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, gemarteld en verkracht, nadat haar man had aangegeven niet langer voor het Mobutu-regime te willen werken. Vóór de detentie werkte Yangala s echtgenoot als Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden en Zambia. Het echtpaar had toen 5 kinderen: 3 zoons en 2 dochters. Sophie Yangala wist, terwijl ze zwanger was van Tanya, met hulp van een bevriend luitenant uit Zaïre te ontsnappen door in een onbewaakt ogenblik uit het maison surveillée te vluchten. Ze sloot zich in nonnenkleding- aan bij een gezelschap Rooms Katholieke nonnen die een pelgrimage naar het Vaticaan maakten, waarbij ze de plaats in nam van een ziek geworden zuster. In het vliegtuig werd haar als non gevraagd de zorg op zich te nemen van een alleen reizend kind , in werkelijkheid haar toen jongste dochter van 3 jaar. Tijdens een tussenstop in België ging Sophie Yangala met haar dochter van boord en liftte naar Goes, waar ze ontredderd werd aangetroffen door een motoragent. Die zorgde voor vervoer naar het asielzoekerscentrum van Burgh-Haamstede.
Toen ze tijdens intakegesprekken haar verhaal deed, vonden de IND-beambten haar diplomatieke achtergrond ongeloofwaardig en niet relevant, onder het motto, dat iemand die zo n aanzien zou hebben gehad, niet zo diep zou kunnen vallen. Deze opstelling heeft zich in de afgelopen jaren meerdere malen herhaald. Uit angst haar belangen te schaden, zweeg zij aanvankelijk verder over dit punt, omdat zij zich geïntimideerd voelde. Immers zij wilde de aangevraagde vluchtelingenstatus niet verspelen, en op die dreiging werd in de afgelopen 7 jaar nogal eens door de IND gezinspeeld. Tijdens haar verblijf in het asielzoekerscentrum werd in het Oosterschelde-ziekenhuis te Goes haar jongste dochter Tanya geboren, die dus letterlijk geboren en getogen is in ons land. Het gezin Yangala is volledig uit elkaar geslagen en verstrooid over de wereld:een oudere dochter verblijft in Zweden, een andere zoon, Consol, heeft de status in Engeland aangevraagd, en zoon Vincent heeft het Belgische staatsburgerschap en is dáár getrouwd. Vast staat verder, dat zoon Guy in Amerika , vanwege gevaar voor zijn veiligheid, de vluchtelingenstatus kreeg toegekend en inmiddels Amerikaans staatsburger is geworden. De inmiddels opgespoorde kinderen en een voorganger van een Pinkstergemeente, die het gezin liet onderduiken en daardoor zelf in problemen kwam en naar Frankrijk moest vluchten waar hij de asielstatus kreeg, hebben inmiddels schriftelijke getuigenverklaringen afgelegd en zijn allen bereid persoonlijk te getuigen over de verschrikkingen en arrestatie die Yangala heeft doorgemaakt. De aankondiging van haar advocaat dat hij op basis van de nieuwe feiten en omstandigheden (in de vorm van bewijsmateriaal) de procedure wil laten heropenen,lijkt geen effect te hebben: Yangala en haar dochters moeten en zullen zo snel mogelijk worden uitgezet.

Over het lot van haar man maakt Sophie Yangala zich grote zorgen. Deze blijkt achteraf weliswaar toch nog in leven , maar is ernstig gehandicapt geraakt door de martelingen. En hoewel Yangala dus officieel nog in het ongewisse verkeert over haar lot, moet zij haar dochters die alleen Nederlands spreken, nu vertellen dat de keuze beperkt lijkt tot onderduiken of terug te gaan naar Congo met het risico van vervolging,zeker nu zij in 2001 de naam van Congo negatief in het nieuws bracht. Sophie Yangala is met een groot aantal inwoners van Dieren van mening dat de rechtsgang absurd lang geduurd heeft en dat het alleen al om humanitaire redenen ondenkbaar is om twee volledig in Nederland geïntegreerde kinderen en hun moeder terug te sturen naar een land waar vervolging of zelfs marteling aan de orde van de dag is. Zeker waar op dit moment maatregelen genomen zijn om asielprocedures aan maximale lengten te binden, is het onverteerbaar iemand die 9 jaar in procedure is terug te zenden. De p.c. basisschool De Boomgaard in Dieren waar de twee kinderen van Yangala op zitten is volledig solidair. Overwogen wordt om de schoolkinderen opnieuw in actie te laten komen tegen het grote onrecht dat hun klasgenootjes wordt aangedaan. Ook de wethouders, A. Jansen (CDA) en Schadd (PvdA)van de gemeente Rheden spreken van een inhumane en onwenselijke situatie, dat een volledig geïntegreerd gezin na 9 jaar nog zou kunnen worden uitgezet. Sophie s zal een een beroep doen op de hardheidsclausule en de discretionaire bevoegdheid van de minister.

Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala
Woordvoerders: Rüdiger en Yvonne Versteege
Goudenregenlaan 19, 6951 NX DIEREN
telefoon: 0313-413753
e-mail: ryfl.versteege@planet.nl

Dieren 10 december 2002