Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-12-2002

Televisie
2VANDAAG
Uitzending maandag 23 t/m maandag 30 december (TROS op dinsdag, donderdag en zaterdag; EO op maandag, woensdag en vrijdag) Nederland 2 ­ 17.30 uur

MICHAEL GORBATSJOV VERSLAGGEVER VOOR 2VANDAAG

Vanaf maandag 23 december t/m maandag 30 december zendt 2VANDAAG, de actualiteitenrubriek van TROS en EO, een aantal specials uit onder de titel 'Geheimen van de macht'. Oud-president Michael Gorbatsjov van de voormalige Sovjet-Unie maakt als special-reporter voor 2VANDAAG een serie waarin wordt teruggeblikt op de ingrijpende veranderingen in de wereldpolitiek in de jaren '80 en '90. Er wordt inzicht gegeven in wat achter de schermen gebeurde tijdens grote politieke topontmoetingen en er wordt een beeld geschetst van de mens achter de politicus. Als geen ander weet Gorbatsjov dankzij zijn nauwe betrokkenheid met zijn gesprekspartners de 'Geheimen van de macht' bloot te leggen.

De serie begint op maandag 23 december met een portret van Gorbatsjov zelf, gemaakt door Hans Dietrich Genscher, oud-minister van buitenlandse zaken van Duitsland en tevens producer van de serie. Op dinsdag 24 december spreekt Gorbatsjov, die zelf aan de wieg stond van zeer grote veranderingen in de Sovjet Unie, met Nobelprijswinnaar Simon Peres; de éminence grise van de Israelische politiek. Met hem wordt gesproken over het zo jammerlijk mislukte vredesproces in het Midden-Oosten. Vrijdag 27 december spreekt Gorbatsjov op zijn beurt weer met Hans Dietrich Genscher, oud-minister van buitenlandse zaken van Duitsland. Zaterdag 28 december wordt oud-bondskanselier Kohl aan de tand gevoeld, de man die de Duitse eenheid bewerkstelligde en ervoor zorgde dat Berlijn weer de hoofdstad van het land werd. De serie wordt voorlopig afgesloten op maandag 30 december als Gorbatsjov spreekt met George Bush sr., oud-president van de Verenigde Staten.

De serie 'Geheimen van de macht' is geproduceerd door 2VANDAAG in samenwerking met het Duitse Stroebel Communications en wordt in meerdere landen uitgezonden. De wereldprimeur is bij 2VANDAAG.