Laurus NV

Reactie commissarissen op enquêteverslag Laurus

23 december 2002

Na eerste kennisname van het op 20 december 2002 gedeponeerde verslag van enquêteurs betreffende het onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij Laurus N.V. geeft de heer drs. K.J. Storm, voorzitter van de raad van commissarissen van Laurus, na overleg met enkele commissarissen en oud-commissarissen van Laurus, de navolgende reactie.

Het beleid en de gang van zaken bij Laurus vanaf 1 januari 2000 wordt in het uitvoerige verslag in het algemeen goed weergegeven. Echter, bij de bevindingen van enquêteurs over het door de raad van commissarissen gehouden toezicht in de periode tot juli/augustus 2001 (verslag pagina's 51 en 52) ontbreken enige punten die elders in het rapport wel worden gesignaleerd. Het betreft onder meer:


1) De voorgestelde één-formulestrategie was "goed verdedigbaar, dan wel een op zichzelf juiste keuze" (verslag pagina 52).


2) Uit de weergave van de feiten (verslag pagina's 19 tot en met 23) blijkt dat ter beheersing van de risico's in het businessplan wel degelijk de mogelijkheid van een fasering in uitvoering en ook controlemomenten door de raad van commissarissen waren ingebouwd. De raad had zich voorts het recht voorbehouden om tussentijds in te grijpen. Toen de raad werd geconfronteerd met de ernst van de situatie heeft hij "snel en drastisch" ingegrepen (verslag pagina 100).


3) Bij zijn taakvervulling had de raad van commissarissen geen reden om buiten de grenzen te treden die naar algemeen aanvaarde vennootschappelijke opvattingen aan die taak worden gesteld (verslag pagina 53).

4) Wezenlijk is dat de raad van commissarissen tot augustus 2001 op essentiële punten, naar achteraf is gebleken, onjuist, in het geheel niet, of te optimistisch is geïnformeerd. Hierdoor kreeg de raad niet de signalen die zouden hebben geleid tot eerder ingrijpen.
Met instemming wordt kennisgenomen van de bevindingen van enquêteurs met betrekking tot de in 2002 gekozen oplossing om de continuïteit van Laurus veilig te stellen (pagina's 100, 101 en 102). De daarbij genomen stappen, inclusief de informatievoorziening aan aandeelhouders, zijn adequaat geweest.

Op dit moment wordt met deze reactie volstaan.