Korps: Friesland, plaats: Fryslân 25-12-2002
Politieberichten van 24/12 13.00 uur tot 25/12 13.00 uur

IJlst: overval op bejaarde vrouw
Dinsdagavond omstreeks 20.40 uur is een 72-jarige vrouw in haar woning aan de Sikko Sjaerdemastraat overvallen. Twee mannen met een bosje bloemen bellen rond dit tijdstip aan. De vrouw doet open, waarna ze door de twee mannen naar binnen wordt geduwd. De mannen vragen om haar pinpas en pincode. Het slachtoffer wordt vastgebonden en haar mond wordt dichtgeplakt. Ze wordt bedreigd en mishandeld. Nadat ze haar pincode heeft gegeven de bankpas hebben de mannen inmiddels gevonden - vertrekken de mannen via de achterdeur. Het is niet bekend of er naast de bankpas nog meer uit de woning is verdwenen. Even later hoort de vrouw aan de voorzijde een auto wegrijden. Het slachtoffer weet zich los te wringen en belt daarna via 1-1-2 de politie. Het slachtoffer wordt overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ze heeft verwondingen aan het gezicht en enkele kneuzingen. Mogelijk kan ze vandaag, eerste kerstdag, het ziekenhuis verlaten.
Door de politie is direct een uitvoerig technisch onderzoek in en om de woning ingesteld. Ook een speurhond werd ingezet, helaas zonder resultaat. Momenteel, zondagochtend, wordt een buurtonderzoek uitgevoerd.
Van de daders is slechts een vaag signalement bekend. Het gaat om twee Nederlands sprekende jonge mannen. Eén van hen was vrij klein, droeg zijn capuchon ver over het gezicht en had een sjaal voor zijn mond. De tweede is door het slachtoffer niet goed gezien. De politie verzoekt iedereen die iets gehoord of gezien heeft kort voor, tijdens of na de overval zich te melden. De politie Fryslân is 24 uur per dag bereikbaar op nummer 0900 8844 (lokaal tarief).

Drachten: inbraak kantoor
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een kantoorpand aan Het Helmhout. Men kwam binnen door een ruit in te gooien. Er is nog niet bekend wat er gestolen is. Namens het bedrijf deed een 27-jarige man uit Groningen aangifte.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag omstreeks 15.45 uur vond op het fietspad van de Koornbeursweg een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 45-jarige man uit Heerenveen fietste ter hoogte van het viaduct, richting Van Dekemalaan. Hij hield niet voldoende rechts, waardoor hij frontaal in aanrijding kwam met een uit tegenovergestelde richting komende fietser, een 16-jarige man eveneens uit Heerenveen. Beide fietsers kwamen ten val. De 45-jarige liep een hoofdwond op en is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Omdat het vermoeden bestond dat deze man flink onder in vloed verkeerde van alcohol is van hem een bloedproef gevorderd. Hij weigerde. Hiervoor wordt tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De andere fietser had alleen behoorlijke schade.

Appelscha: tassenroof
Dinsdagmiddag is een 30-jarige man uit Appelscha aangehouden omdat hij kort daarvoor twee tassen had gestolen van een 26-jarige vrouw uit Appelscha. Omstreeks 17.30 uur staat de aangeefster op de bus te wachten op de Wester Es. Daar wordt ze benaderd door de verdachte, een bekende van haar. Na een meningsverschil rukt de verdachte beide tassen van de vrouw uit haar handen en verdwijnt op de fiets. Het slachtoffer belt de politie. Als die ter plaatse is komt juist de verdachte weer aanfietsen. Hij wordt aangehouden en ingesloten in het bureau voor nader onderzoek. Bij het doorzoeken van zijn woning worden beide tassen van de aangeefster aangetroffen. Enkele goederen, waaronder geld, een gsm en strippenkaarten ontbreken.

Nijeholtpade: brandstichting
Dinsdagmiddag omstreeks 17.25 uur moest de brandweer uitrukken naar de kantine van een sportcomplex aan de Binnenweg. Een zijmuur van de kantine stond in brand. De brandweer had het vuur snel uit. Uit een ter plaatse ingesteld onderzoek bleek dat de brand was veroorzaakt door het spelen met vuur. Vier jonge knaapjes van 13 jaar uit Nijeholtpade zijn hierover gehoord. Zij bekenden met vuur te hebben gespeeld, waarna de kantine in brand raakte. De brandschade viel mee; er was voornamelijk rookschade. De ouders waren bereid de schade te vergoeden.

Sneek: doorrijden na aanrijding onder invloed
Dinsdagavond omstreeks 19.15 uur zag een getuige dat de bestuurder van een personenauto op de Oosterdijk tegen een paal, eigendom van de gemeente Sneek, aanreed en doorreed. Het kenteken werd opgenomen. Korte tijd daarna werd de auto rijdend in de Simonisstraat aangetroffen. Hij had flinke schade aan de voorzijde. De bestuurder, een 36-jarige man uit Sneek, had gedronken. Aan het bureau blies hij 1140 ug/l. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt terzake het doorrijden na aanrijding en het rijden onder invloed.

Leeuwarden: bedreiging met mes
Dinsdagavond omstreeks 20.15 uur is in een horecagelegenheid op de Nieuwestad een man bedreigd met een mes. De man, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, was aan het werk in de horecazaak. Twee klanten, een man en een vrouw, hadden iets gegeten en gedronken en wilden zonder te betalen de zaak verlaten. Hier werden ze door de eigenaar van de zaak en de medewerker op aangesproken. De klant haalde hierop een groot mes uit zijn zak, bedreigde de eigenaar en de werknemer hiermee en maakte stekende bewegingen naar de werknemer. Hierna liep het paar weg. Door de politie is een zoekactie in de omgeving ingesteld. Helaas werd de verdachte niet meer aangetroffen. De werknemer deed aangifte.

Makkinga: inbraak woning
Dinsdagavond tussen 21.00 en 00.45 uur is ingebroken in een woning aan de Kuinderweg. Meerdere ramen en deuren werden opengebroken. Het is nog niet bekend wat precies weg is. In ieder geval worden videoapparatuur en sieraden vermist. Een bewoner, een 49-jarige man deed aangifte.

Franeker: inbraak woning
Dinsdag tussen 21.40 en 23.15 uur is ingebroken in een woning aan de Harlingerweg. Men kwam binnen door aan de achterzijde een ruit in te slaan. Er is nog niet bekend was er weg is. De 57-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: inbraak bedrijf
Woensdagmorgen omstreeks 03.30 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan de Schoenmakersstraat. Men kwam binnen door een ruit van de voordeur te vernielen. Hierna is getracht in de opslagruimte een metalen kast open te breken. Dat is niet gelukt. Waarschijnlijk is er niets weg, maar dat moet nog verder onderzocht worden. Het bedrijf moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: mishandeling
Woensdagochtend omstreeks 04.30 uur werd bij de politie een grote vechtpartij op de Voorstreek gemeld. Ter plaatse werd niets mee aangetroffen. Een getuige wist te melden dat een jongeman door een grote groep was geslagen en geschopt. Bij een onderzoek in de omgeving werd het slachtoffer, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, gewond aangetroffen op de Tweebaksmarkt. Met letsel aan hoofd, rug en buik is hij overgebracht naar het MCL-zuid. Vermoedelijk is de mishandeling een vervolg op een vechtpartij die eerder die avond had plaats gevonden en waarbij het slachtoffer ook betrokken was. De politie heeft de zaak in onderzoek. Overigens is het afwachten of het slachtoffer aangifte doet.

Leeuwarden: diefstal auto
Woensdag tussen 00.15 en 05.15 uur is vanaf het parkeerterrein aan het Ruiterskwartier een personenauto gestolen. Het gaat om een rode Opel Corsa met het kenteken NR-80-ZK. Een 23-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Heerenveen: inbraak school
Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend is ingebroken in een school aan de Cyclamenstraat. Men kwam binnen via een raam aan de zijkant. Een videorecorder werd gestolen. Een 24-jarige vrouw uit Joure deed namens de school aangifte.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijd en plaats van de controle, gegevens verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden Dinsdag 21.15 uur, Langewyk Boelenslaan, 30-jarige man uit Opende, 290 ug/l, 2 uur, bestuurder kreeg tevens proces-verbaal voor te hard rijden, geen APK en geen verzekering
Woensdag 02.15 uur, Rijksweg A7 verkeersplein Joure, 32-jarige bestuurder van bestelauto uit Alkmaar, 630 ug/l, 7 uren, rijbewijs werd ingevorderd, bestuurder zou volgens getuige aan het spookrijden zijn geweest op de A7

Bureau Communicatie: 058 880 8272