Ingezonden persbericht

Persbericht, 12 september 2002

Zandunga Tangoproductions presenteert voor de vijfde keer het internationale tangofestival

TANGOMAGIA
Van 27 t/m 31 december 2002 in Amsterdam

Ontstaan in 1998 als een relatief klein festival met enkele honderden bezoekers, is Tangomagia inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste en grootste tangofestivals ter wereld. Het trekt enkele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Voor de vijfde Tangomagia zijn zes beroemde dansparen uit Argentinië uitgenodigd. Daarnaast komt opnieuw het orkest Color Tango, uit Buenos Aires, en het Nederlandse Sexteto Canyengue (van Carel Kraaijenhof). Zij gaan dit jaar zelfs de krachten bundelen. Dagelijks is er gelegenheid om te dansen in het gratis toegankelijke tangocafé in het NH Barbizon Palace Hotel. En natuurlijk zijn er volop dansworkshops en optredens om je volledig in de tango te verliezen. Amsterdam zal vijf dagen lang kunnen concurreren met de tangostad bij uitstek, Buenos Aires!

Omdat Tangomagia haar lustrum viert, vinden DRIE UNIEKE EVENEMENTEN plaats:

TURBULENCIA, HOMMAGE AAN OSVALDO PUGLIESE en TANGO PARA NIÑOS

Turbulencia
Vrijdag 27 december in Theater De Meervaart.
Met Turbulencia gaat Tangomagia spectaculair van start. In deze multimedia danstheatershow zijn alle maestros van het festival te bewonderen. Het stuk is geïnspireerd op de moderne ontwikkeling van de tango. Maar niet alleen in inhoud, ook in muziek, kostuums en decor is het sleutelwoord: vernieuwing. Idee en ontwikkeling: Gustavo Naveira en Marijke de Vries i.s.m. de dansers, kostuumontwerper, video- en geluidsontwerper en theaterdirecteur

Hommage aan Osvaldo Pugliese
Zondag 29 december in Theater De Meervaart. Een wereldpremière! De wereldberoemde orkesten Color Tango en Sexteto Canyengue smelten samen tot één groot orkest, een zogeheten Orquesta Típica. Orkestleider, pianist en componist Osvaldo Pugliese, een van de grootste vernieuwers van tango in de twintigste eeuw, schreef speciale arrangementen voor dit soort grote orkesten. Voor Tangomagia stelde de weduwe van deze volksheld, Lidia Pugliese, nog niet eerder gespeelde arrangementen beschikbaar. De Hommage is een uniek concert, dat ook Lidia Pugliese niet wil missen. Zij zal zelf op deze bijzondere avond aanwezig zijn.

Tango para Niños
Dat tango niet alleen voor volwassenen is, staat in Buenos Aires als een paal boven water. Hier gaat de jeugd, alleen of met familie, steeds vaker dansen in de talrijke tangosalons. Amsterdam mag natuurlijk niet achterblijven, en daarom krijgen Nederlandse kinderen en jongeren tijdens het festival de kans om met tango kennis te maken. De Argentijnse Federico en Ariadne Naveira (veertien en twaalf jaar) komen naar Amsterdam om les te geven volgens de door hen ontwikkelde lesmethode 'Tango para Niños' (Tango voor Kinderen). Creativiteit en fantasie staan hierbij voorop. De cursus eindigt met een wervelende presentatie van de jonge cursisten op Oudejaarsavond.