FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


FloraHolland kijkt tevreden terug op een jaar meervestigingenbeleid (27-12-02)

Optimisme over omzetontwikkeling en resultaat

FloraHolland kijkt tevreden terug op haar eerste (fusie)jaar. De verwachte winst over 2002 voor belasting zal ruim 3 miljoen euro bedragen. In 2001 werd 2 miljoen euro winst gerealiseerd. FloraHolland sluit 2002, mede door de integratie van ZON, af met een omzetgroei van 170 miljoen euro en komt uit op een omzet van 1,9 miljard euro.

FloraHolland, met een marktaandeel van 53 procent, heeft vijf fysieke marktplaatsen en één landelijk opererend Bemiddelingsbureau. Die marktplaatsen hebben ieder een eigen succesvolle positionering en groeien in omzet. De totale omzetgroei van FloraHolland is 9 procent, waarvan 4,5 procent autonoom. De groei is te danken aan de integratie van vestiging ZON die in juli plaatsvond en aan de groeiende export. De omzetgroei van het Bemiddelingsbureau is bijna 14 procent, inclusief de omzet van vestiging ZON. Via klokverkoop is een omzetgroei van ruim 7 procent gerealiseerd. Er is sprake van een lichte verbetering van de prijsvorming ten opzichte van 2001. Bij kamerplanten is een omzetgroei te zien van bijna 14 procent, bij tuinplanten bijna 16 procent en bij snijbloemen ruim 7 procent.

Bijzondere kosten
FloraHolland is positief over het eerste fusiejaar en het operationele resultaat is volgens verwachting. Wel voorziet FloraHolland een aantal bijzondere kosten, onder meer door vermiste stapelwagens en extra pensioenlasten. Het resultaat voor belasting zal naar verwachting op ruim 3 miljoen euro uitkomen. Overigens is er geen uitstroom meer geconstateerd van stapelwagens. Door de invoering van nieuwe slotplaten en door een verbeterd beheerssysteem verwacht FloraHolland niet meer geconfronteerd te worden met een uitstroom. Het aantal FloraHollandleden is stabiel, ondanks de natuurlijke krimp als gevolg van ontwikkelingen in de sierteeltsector, zoals schaalvergroting. Vrijwel alle leden van het voormalige ZON Sierteelt stapten over naar FloraHolland.

2003
Voor 2003 verwacht FloraHolland een omzetgroei van 4 procent. De exportmarkten groeien en de spreiding ervan neemt toe. Snelle groeiers zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Rusland. De aanstaande uitbreiding van de Europese Unie is bovendien een kans voor de Nederlandse sierteeltsector.

In de huidige marktsituatie gaat kwaliteit veel verder dan alleen productkwaliteit. Goede en tijdige informatie alsmede service en betrouwbaarheid horen daar ook bij. Per 1 januari a.s. zijn alle aanvoerders van Naaldwijk en Bleiswijk zelfkeurder en de aanvoerders van de overige vestigingen volgen in de loop van 2003. Aanvoerders krijgen een Betrouwbaarheidsindex, een maatstaf voor de betrouwbaarheid van de informatie die aan de partij wordt meegegeven. Een andere ontwikkeling is de introductie van Florimark Productie. Dit is een branchegerichte erkenningsregeling, gericht op de kwaliteitsborging op productiebedrijven.