Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitgave zondag 29 december 2002

* OVERVAL BELHUIS
Zaterdagavond rond kwart voor tien werd een gewapende overval gepleegd op een belhuis in de Witte van Haemstedestraat. Juist toen de 35-jarige eigenaresse de deur wilde afsluiten om naar huis te gaan, werd zij door een met een vuurwapen gewapende man de zaak weer binnengeduwd. Daarbij verschenen ook nog twee andere mannen. Uit de kassa van het belhuis werden een geldbedrag van ruim duizend euro en voor zo'n tweeduizend euro aan telefoonkaarten weggenomen, waarna de drie mannen ijlings de benen namen.


* RIJBEWIJS VAN TWEE SNELHEIDSDUIVELS INGEVORDERD

RIDDERKERK - Zaterdagavond rond kwart over negen 'klokte' surveillerend personeel van de Verkeerspolitie op de westbaan van de Rijksweg A16, ter hoogte van Ridderkerk, twee automobilisten, 20 en 21 jaar en beiden woonachtig in Stellendam, voor 207 km/uur, terwijl daar '100' is toegestaan. Beide auto's hielden bovendien slechts een tussenafstand van amper tien meter. Bij het volgen en er met dezelfde snelheid achter aanrijdend dachten beide automobilisten eerst er nog een uiterst sportieve rijder bij te hebben en reden vrolijk met goed 200 km/uur door. Toen de politiewagen tussen de beide auto's ging rijden en zowel het stopbord voor als achter aanging, werden beiden naar de kant gedirigeerd en werd van de Stellendammers het rijbewijs ingevorderd.


* TWEE VROUWEN ONDER BEDREIGING VAN VUURWAPEN BEROOFD VAN HANDTAS

Zaterdagavond rond kwart voor elf werden twee vrouwen, een 20-jarige Rotterdamse en haar 19-jarige vriendin uit Den Haag, bij een bushalte op de Arendsweg plotseling belaagd door een groepje van vijf jeugdige knapen. Eén van hen trok een vuurwapen en sommeerde de beide vrouwen hun handtelefoons en handtassen af te geven. Met hun buit verdween het vijftal vervolgens in de richting van Dorpsweg.


* HENNEPKWEKERIJ VEROORZAAKT WATEROVERLAST

Zaterdagmorgen stelde politiepersoneel van het district Zuid, na een melding over waterlekkage, een onderzoek in een woning aan de Katendrechtse Lagedijk in. In de woning bleek de waterlekkage te worden veroorzaakt door een defecte watervoorziening van twee hennepkwekerijen. Nadat de kraan was dichtgedraaid werden uit twee kamers in totaal ruim 200 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur verwijderd en later op de dag vernietigd. Personeel van Eneco constateerde dat de voor de kwekerij benodigde stroom illegaal werd afgetapt en sloot de
elektriciteitsvoorziening af. Naar de bewoner, die niet thuis was, wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* STEEKPARTIJ
Zondagmorgen even na twee uur ontstond om nog onduidelijke redenen in een woning aan het Charloisse Hoofd een onenigheid tussen vier mannen, waarbij een 27-jarige man met een mes in z'n rug werd gestoken, waarbij een long werd geraakt, en een andere man, van wie de identiteit nog niet bekend is, een steekwond in de zij opliep. Toen politiemensen, gealarmeerd door buurtbewoners die in de woning een vechtpartij hadden gehoord, ter plaatse kwamen, werden op de galerij twee broers (21 en 23 jaar), die in de woning woonden, aangetroffen, terwijl in de woning de beide slachtoffers lagen. De 27-jarige Rotterdammer werd naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd, terwijl de nog onbekende man naar het MCRZ, locatie Zuiderziekenhuis werd gebracht. De beide broers werden voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. Het bij de steekpartij gebruikte mes werd in de tuin van de galerijflat aangetroffen en in beslag genomen.


* TWEE BEROVERS AANGEHOUDEN
BRIELLE - Zaterdagavond rond kwart voor twaalf werd op de Jan Mathijssenlaan een achttienjarige jongen uit Brielle door twee mannen plotseling van z'n fiets getrokken en geschopt en geslagen. Daarbij werd getracht hem te beroven, maar toen dat niet lukte, nam het tweetal ijlings de benen. Nadat het slachtoffer, samen met politiemensen, een onderzoek in de omgeving naar de beide daders had ingesteld, werden beiden, onderuit gezakt, in een geparkeerd staande auto op de Jan Mathijssenlaan aangetroffen. Het tweetal, 21 en 27 jaar en beiden afkomstig uit Spijkenisse, werd aangehouden. In de auto werden onder meer twee bivakmutsen, handschoenen en een mes aangetroffen en in beslag genomen. De beide Spijkenissers werden ingesloten.


* VUURWERK
REGIO - Speciale Vuurwerkteams van de politie Rotterdam-Rijnmond hielden zaterdag in de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal 283, voornamelijk jeugdige vuurwerkafstekers aan. Zij konden de verleiding niet weerstaan om het die dag gekochte vuurwerk tot Oudejaarsdag te bewaren, maar namen daar direct al een flinke voorproef op. Daarbij werden ettelijke duizenden rotjes, vuurpijlen, strijkers en dito knalmateriaal in beslag genomen. Op enkele minderjarigen na, zij kregen een proces-verbaal, werden alle minderjarigen voor een taakstraf verwezen naar het Bureau HALT. De jongste afsteker was amper acht jaar. Zaterdag werden bij enkele tientallen vuurwerkverkopers in de regio controles uitgevoerd, waarbij drie processen-verbaal werden opgemaakt wegens verkeerde opslag. Bij een zaak in de Korte Hoogstraat in Vlaardingen werd ruim vierhonderd kilo vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk, dat vanaf zaterdag mocht worden verkocht, lag opgeslagen in een auto, die achter de winkel geparkeerd stond. De auto diende als extra opslagruimte. Op enkele plaatsen in de regio ontstonden door het afsteken van vuurwerk vernielingen aan onder meer brievenbussen en ruiten. Persoonlijke ongelukken bij het afsteken deden zich niet voor.