Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 29-12-2002 Persberichten district Heuvelrug, 10.50 uur

Aangehouden na vernieling

VEENENDAAL- Op zondagochtend werden 5 personen aangehouden nadat ze autospiegels hadden vernield.

De politie kreeg omstreeks 04.00 uur de melding dat een aantal jongens op de fiets autospiegels aan het vernielen waren. Deze autos stonden geparkeerd op de Nieuweweg. De politie ging op onderzoek uit en zag de groep op het Scheepjeshof rijden. De mannen, in de leeftijd van 17 tot 19 jaar afkomstig uit Veenendaal reden vervolgens hard weg.

Het lukte de agenten toch om de vijf vernielers aan te houden en in te sluiten voor verhoor. Er werd, voor zover nu bekend, van twee autos de spiegel afgetrapt.

Vernieler aangehouden

VEENENDAAL- Op zondagochtend werd een vernieler aangehouden door agenten. De politie kreeg omstreeks 03.20 uur de melding dat een groep jeugd zich baldadig aan het gedragen was op de Nieuweweg noord. Agenten gingen vervolgens met een onopvallend politievoertuig poolshoogte nemen en konden op afstand live waarnemen dat een 25-jarige man uit Veenendaal een verkeersbord afbrak en deze in de berm gooide. Met dit keiharde bewijs werd de vernieler aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Bekeuringen voor afsteken vuurwerk

HEUVELRUG- Op zaterdagmiddag en avond hebben een groot aantal personen een bekeuring gekregen omdat ze vroegtijdig hun ingekochte vuurwerk aan het afsteken waren.

Sinds zaterdag 28 december 2002 mag het vuurwerk verkocht worden maar mag echter op oudjaarsdag vanaf 10.00 uur tot nieuwsjaardag 02.00 uur worden afgestoken. Veel jongeren konden hier kennelijk niet op wachten en de politie kreeg verschillende overlast meldingen binnen van knallend vuurwerk in het district Heuvelrug. Opvallend en onopvallend werd in de wijken door agenten toezicht gehouden. Jongeren die werden betrapt met het afsteken van vuurwerk kregen een bekeuring en het vuurwerk wat men in het bezit had werd vernietigd. De politie zal deze dagen veel toezicht houden op het te vroeg afsteken van vuurwerk.

Verkoop Vuurwerk mag in 2002 uitsluitend verkocht worden op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december. Op zondag 29 december mag dus geen vuurwerk worden verkocht. Vuurwerk mag alleen worden verkocht aan personen van 16 jaar en ouder en per persoon mag maximaal 10 kilogram vuurwerk worden meegenomen.

Afsteken Vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur in het nieuwe jaar.

Overtredingen De politie treedt streng op bij het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. Het vuurwerk wordt altijd inbeslaggenomen. Afhankelijk van leeftijd, hoeveelheid en of het legaal of illegaal vuurwerk betreft, kan de boete oplopen van 26 tot 198 euro. Ook kunnen zaken verwezen worden naar bureau HALT.

Bovendien gelden er strengere regels en zijn de boetes hoger als er sprake is van handel in vuurwerk, in het bezit hebben van illegaal vuurwerk, het gooien van vuurwerk naar personen en/of dieren en of er vernielingen worden gepleegd door middel van vuurwerk.