Korps: Groningen, plaats: Diverse 29-12-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 29 oktober 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Groningen: inbrekers aangehouden
De politie heeft zaterdagmorgen een 24 en een 35-jarige inwoner van Groningen, alsmede een 33-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden als verdacht van een inbraak, die kort daarvoor was gepleegd in een woning aan de Petrus Campersingel in de stad. Bij de inbraak was onder meer een portofoon meegenomen. Toen de politie de auto waarin de mannen zaten controleerde, bleek een soortgelijke portofoon op de achterbank te liggen. Tevens lagen daar andere goederen die wellicht afkomstig waren van een andere inbraak. De aanhouding ging niet zonder slag of stoor. Met name de 24-jarige Stadjer was nogal agressief en schopte flink van zich af. Met assistentie van enkele extra politie-eenheden lukte het de drie verdachten mee te nemen naar het politiebureau waar ze werden ingesloten.

Groningen: auto totaal vernield bij botsing
De auto van een 26-jarige inwoonster van Groningen is zaterdagnacht totaal vernield geraakt toen deze tegen een van de peilers van het spoorwegviaduct aan de Eikenlaan in Groningen botste. Kort daarvoor was de auto door onbekende oorzaak in een slip geraakt en in eerste instantie tegen een boom geknald. De 26-jarige bestuurster en twee inzittenden kwamen met de schrik vrij. Het wrak is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Groningen: overval benzinestation
Een benzinestation aan de Helper Weststraat in Groningen is zaterdagavond overvallen door een onbekende jongeman. De overvaller kwam de kiosk binnen en dreigde de medewerker met een mes. Hij eiste geld, waarop hij een greep in de geopende kassa deed. Dit leverde hem enkele bankbiljetten op en wat muntgeld. Direct hierna verliet hij de zaak en verdween uit het zicht. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: passagier snorfiets breekt onderbeen Een 21-jarige inwoonster van Groningen brak zaterdagnacht haar onderbeen tengevolge van een botsing tussen de snorfiets waar ze achterop meereed en een personenauto. Ze is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde bij de Eendrachtsbrug in Groningen. Een 23-jarige automobilist uit Haren sloeg daar linksaf en liet de doorgang niet vrij voor de snorfietser, een 18-jarige Stadjer, die over het fietspad vanuit tegengestelde richting kwam. De snorfietser had gedronken. Aan het politiebureau bleek dat hij 0,8 promille alcohol in zijn bloed had. Hij krijgt daarvoor een bekeuring.

Vuurwerk
Naar aanleiding van tientallen klachten heeft de politie zaterdag in stad en provincie diverse bekeuringen uitgeschreven en vuurwerk in beslag genomen. Over het algemeen ging het om jongelui die voor het merendeel worden doorverwezen naar het buro HALT voor het ondergaan van een alternatieve straf. In Groningen werden twee 14-jarige jongens bekeurd op de Pleiadenlaan. Op de Zuiderkruislaan in de stad ging het om vijf knapen van 15 en 16 jaar oud en op de Molukkenstraat werd een 13-jarige jongen bekeurd. Hij had bovendien veel vuurwerk bij zich bestaande uit knallers en grondvuurwerk. Dit werd in beslag genomen. Een 21-jarige inwoner van Groningen werd voor zijn deur bekeurd. Hij stak enkele rotjes af. Dit was ook het geval voor een 23-jarige stadsgenoot die overigens strijkers afstak. Deze zijn illegaal. Verder werden er in de stad nog een 13-jarige knaap bekeurd op de Zaagmuldersweg, een 16-jarige jongen op de Fruitstraat en een 15-jarige plaatsgenoot op Het Feithplein., alsmede een 14-jarige jongen op de Bedumerstraat. In Uithuizen werd een 17-jarige jongen bekeurd en een overoude jongen in Wehe den Hoorn. In Harkstede namen agenten een melkbus in beslag met carbid. De verantwoordelijke knallers betroffen twee 20-jarige jongens uit die plaats. Ook in Harkstede werd een 14-jarige meisje bekeurd die samen met een 14 en een 15-jarige plaatsgenoot aan het knallen was. Zij hadden bovendien een voorraadje vuurwerk bij zich. Dit werd in beslag genomen. In Hoogezand werd een 25-jarige inwoner bekeurd voor het afsteken van een vuurpijl. Een 13-jarige plaatsgenoot die op de Schubertlaan enkele rotjes afstak koos voor een bekeuring van 26 Euro in plaats van een alternatieve straf bij HALT. Een 14-jarige jongen uit Finsterwolde werd betrapt bij het knallen met een melkbus met carbid. De bus en het carbid werden in beslag genomen. br>

Winschoten: agressieve winkeldief aangehouden
Winkelpersoneel heeft zaterdagmiddag in een winkel aan de Langestraat een bijzonder agressieve winkeldief aangehouden. De man, een 19-jarige inwoner van Arnhem werd betrapt bij de diefstal van batterijen. Hij werd daarom verzocht mee te gaan naar het kantoor, hetgeen hij weigerde. Hij begon om zich heen te slaan en kon slechts met grote moeite worden meegenomen In het kantoor pakte de man twee bierflesjes en dreigde het personeel daarmee. De politie nam de man vervolgens van het personeel over en sloot hem in voor nader onderzoek. De man bleek in een plastic tas kinderkleertjes bij zich te hebben waar het prijskaartje nog aan vast zat. Deze goederen waren, zo bleek later, gestolen in een kledingzaak aan de Langestraat. De man is van buitenlandse afkomst. In afwachting van een onderzoek door de vreemdelingenpolitie blijft hij ingesloten.

Winschoten: wildplassers bekeurd
Een 20-jarige inwoner van Emmen en een 21-jarige inwoner van Bellingwolde zijn zaterdagnacht bekeurd voor wildplassen op het Marktplein in Winschoten. Beide personen waren kort daarvoor nog gewaarschuwd, omdat ze aanstalten maakten om tegen de kerkmuur te urineren. Ze deden dit even later toch, hetgeen per plas een bekeuring betekende van 46 Euro.

Zandeweer: auto in de sloot
Een 23-jarige inwoonster van Garsthuizen is zaterdagavond met ernstige knieklachten naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze op de Provincialeweg N999 bij Zandweer met haar auto in de sloot was geraakt. Ze raakte door onbekende oorzaak in de berm, waarna de auto in een slip raakte. De auto is door een bergingsbedrijf uit de sloot gehaald.

Alcohol in het verkeer
Een 30-jaruige automobilist uit Groningen is zaterdagnacht bekeurd voor het rijden onder invloed. Hij stuntelde in de Peperstraat in de stad, hetgeen opviel door aanwezige politieagenten. Controle leerde dat de man had gedronken. Hij bleek 1 promille in zijn bloed te hebben. Op de Jakob Bruggemalaan in Veendam werd een 28-jarige automobilist uit die plaats aangehouden. Agenten roken tijdens een routinecontrole dat de man gedronken had. Aan het politiebureau bleek dat hij 1.5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 20-jarige bestuurder van een quad weigerde mee te werken aan een onderzoek naar zijn alcoholgebruik. Hij werd gecontroleerd op de Noorderstraat in Sappemeer. Hij krijgt een proces-verbaal voor een weigering. Op de Hoofdstraat in Hoogezand werd een 24-jarige inwoner van Slochteren aangehouden. Hij bleek 1.6 promille alcohol in zijn bloed te hebben, reden waarom zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 37-jarige automobilist uit Veldhoven werd op de Kielsterachterweg betrapt op te hard rijden. Hij reed ongeveer 120 km/u. waar maximaal 80 was toegestaan. Bij aanhouding bleek hij ook gedronken te hebben (1 promille). Hij kreeg een uitgebreid proces-verbaal.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)