KPN NV

Boete NMa excessief
Den Haag, 30-12-2002

Reactie KPN op uitspraak NMa inzake dealervergoedingen:

KPN Mobile is bijzonder verontwaardigd over de excessieve boete die de NMa heeft opgelegd naar aanleiding van een onderzoek naar vermeende afspraken van de Nederlandse mobiele telecomoperators over dealervergoedingen. KPN Mobile tekent terstond bezwaar aan tegen deze uitspraak. De nu opgelegde boete staat in geen enkele verhouding tot het voorval, met name omdat het geen relevant economisch effect heeft gehad. Dit is tijdens de procedure bij de NMa door KPN Mobile en de andere partijen uitvoerig aangetoond onder meer middels onafhankelijke economische experts. De NMa lijkt aan dit gegeven geheel te zijn voorbijgegaan. Gegeven de marktontwikkelingen was een verlaging van de dealervergoedingen altijd tot stand gekomen, ook zonder dat partijen daarover contacten gehad zouden hebben.

In een eerdere reactie heeft KPN Mobile aangegeven dat een van haar medewerkers anderhalf jaar geleden heeft deelgenomen aan een bijeenkomst met andere operators waarbij is gesproken over dealervergoedingen. KPN Mobile betreurt dat. Inmiddels zijn interne procedures aanzienlijk aangescherpt om herhaling van dergelijke situaties te voorkomen.

Ongeacht de uitkomst van de verdere beroepsprocedure wordt door KPN ten laste van de jaarrekening 2002 een voorziening getroffen. Ondanks deze voorziening handhaaft KPN, mede gelet op de resultaatsontwikkeling van de afgelopen maanden, de eerder bij de presentatie van het derde kwartaal resultaat uitgesproken verwachting van een EBITDA-groei van tenminste 18 procent in het lopende jaar.