Nieuwsberichten

30-12-2002
Werkzaamheden in bosgebied 't Zand

De gemeente Alphen-Chaam heeft bijna 250 ha bos- en natuurterrein in beheer. Het grootste deel ligt in bosgebied 't Zand ten noorden van Alphen. Voor dit bos- en natuurgebied heeft de gemeente een bosbeheerplan. In dit bosbeheerplan worden keuzes gemaakt voor het beheer. Keuzes om de verschillende functies van het gebied te versterken. Er wordt sinds enkele jaren gewerkt volgens de principes van geïntegreerd bosbeheer. Het integreren van de bosfuncties staat hierbij voorop. Het zo optimaal laten samengaan van de functies recreatie, natuur en houtproductie kan door meer gemengd en ongelijkjarig bos, meer dood hout en kleinschalig bosbeheer. Speciale aandacht is er in de komende jaren voor de vele oude eiken, de bosranden en de heideterreinen.

Binnen geïntegreerd bosbeheer is dunnen de centrale maatregel. Door dunnen wordt middels houtoogst (waarbij selectief bomen of groepen van bomen worden verwijderd om andere bomen of boselementen meer ontwikkelingsruimte te geven) gestuurd in de bosontwikkeling De verjonging (nieuwe bomen en struiken opgegroeid van zaden van bomen in het bos zelf) wordt daar ingezet waar goede mogelijkheden zijn. Daar waar bomen met een slechte vitaliteit aanwezig zijn kan het aanplanten van nieuwe bomen een maatregel zijn om de gewenste boomsoorten te verkrijgen. Een mindere plek in het bos kan ook ongemoeid blijven om zo variatie te geven in een verder uit bomen bestaand perceel.

Houtoogst is dus een maatregel om te sturen in bosontwikkeling, met de drie functies (recreatie, natuur en houtproductie) als leidraad. Door bomen gericht te kappen ontstaat er ruimte voor de overstaanders, de bomen die blijven staan, om verder te groeien. Bovendien ontstaat er meer variatie (meer soorten, meer leeftijden, meer afwisseling tussen bos en open plekken) wat gunstig is voor planten en dieren en voor de beleving van de recreanten.
Door een gevarieerde leeftijdsopbouw van het bos (jonge en oude bomen) en meerdere soorten bomen en struiken wordt het bos stabiel. Een ernstige aantasting zoals in 2000, met de noodkap van vele hectares, komt dan niet meer voor. Als een soort door een ziekte doodgaat staan er nog vele andere soorten en blijft het bosbeeld nagenoeg intact.

In het bosbeheerplan is het gehele bosgebied opgedeeld in zes blokken van circa 35 hectare. Ieder jaar wordt in een blok gekeken wat er moet gebeuren. Dat kan zijn het verwijderen van Amerikaanse vogelkers (ook wel bospest genoemd, vanwege agressieve karakter: verdringt inheemse soorten), het omzagen van bomen of het aanplanten van bomen en struiken.

In de winter van 2002/2003 staat het werkblok in de hoek Maastrichtse baan en Oude Gilzerbaan op het programma voor dunning. In dit zuidwestelijke deel zijn bijna drieduizend bomen met een oranje streep gemerkt. Deze moeten verdwijnen.

Er wordt ruim 600 m3 hout geoogst, voornamelijk grove den, maar ook tientallen forse corsicaanse dennen. Het stamhout wordt als milieuvriendelijke grondstof (hout groeit vanzelf!) verkocht en afgevoerd.
Het takhout blijft achter in het bos. Dit takhout geeft tijdelijk een wat rommelig beeld, maar na verloop van tijd is er nog maar weinig van zichtbaar. De insecten en schimmels hebben hun werk gedaan! Dood hout, dus ook het takhout, is een belangrijk onderdeel van het bossysteem.

Houtoogst met een zogenaamde processor: de machine zaagt de boom om, zaagt deze in stukken en verwijdert het takhout. In 1 minuut! De houtoogst wordt buiten het broedseizoen uitgevoerd en zal waarschijnlijk nog in december starten. Ook zal buiten het recreatieseizoen de overlast voor wandelaars e.d. minimaal zijn.

Op één plek in het bos zullen op een gedeelte van 30 x 70 meter alle bomen weg gaan. De grove den doet het daar heel slecht en zal niet kunnen zorgen voor een goede verjonging. Deze kale plek zal in het voorjaar 2003 worden ingeplant met zomereik, beuk en vuilboom.

Op de andere plekken zullen de open ruimtes worden ingenomen door kruiden, jonge struiken en bomen. Het bos ontwikkelt zich verder en zal steeds beter de drie functies kunnen vervullen.