Gemeente Dinkelland

Tekst voorlichtingspagina GEMEENTE DINKELLAND Datum plaatsing: 31 december 2002

VERORDENINGEN 2003


1. Verordening bijdragefonds gemeente Dinkelland 2003
De gemeenteraad van Dinkelland heeft op 10 december 2002 besloten tot het vaststellen van de Verordening bijdragefonds gemeente Dinkelland 2003. Deze verordening treedt met toepassing van het bepaalde in artikel 25 van de Tijdelijke Referendumwet per 1 januari 2003 in werking, onder gelijktijdige intrekking met ingang van deze datum van:


1. de Verordening bijdragefonds voor sport, cultuur en educatie Denekamp 1996 zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Denekamp van 22 februari 1996, inclusief de aanvulling hierop zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 30 september 1999;

2. de Subsidieverordening Minimafonds zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Ootmarsum van 22 februari 1996 (alsmede latere wijzigingen hierop), respectievelijk de Nota intensivering bijzonder bijstandsbeleid, kwijtscheldingsbeleid en minimabeleid van de gemeente Ootmarsum, voorzover betrekking hebbend op het minimabeleid, zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 4 februari 1999;

3. de Nota intensivering armoedebeleid van de gemeente Weerselo, voorzover betrekking hebbend op de instelling van het 'Fonds Maatschappelijke Participatie', zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 14 september 2000.

De nieuw vastgestelde Verordening bijdragefonds gemeente Dinkelland 2003 ligt met ingang van de dag na deze publicatie ter inzage bij de afdeling Zorg, Werk en Inkomen in het gemeentehuis te Denekamp.

Mogelijkheid referendum

Op grond van de Tijdelijke referendumwet heeft iedere kiesgerechtigde van de gemeente Dinkelland tot drie weken na de datum van deze publicatie de mogelijkheid om een 'inleidend verzoek' tot het houden van een referendum over het hierboven vermelde besluit van de gemeenteraad van Dinkelland in te dienen. Een dergelijk verzoek kan uitsluitend in persoon en op vertoon van een geldige legitimatie bij de afdeling Burgerzaken en Belastingen, Kerkplein 1 te Ootmarsum worden ingediend. Indien binnen de hiervoor gestelde termijn van 3 weken tenminste 125 geldige verzoeken zijn ontvangen, kan worden besloten tot toelating van het inleidend verzoek. Nadat tot toelating van het inleidend verzoek is besloten, moet het verzoek in een volgende fase van zes weken door tenminste 1.250 kiesgerechtigden van de gemeente Dinkelland worden ondersteund. Als ook aan die voorwaarde is voldaan, vindt een referendum over het raadsbesluit plaats en zal dat besluit, met inachtneming van de uitslag van het referendum, door de raad worden heroverwogen.

Ingevolge artikel 22 van de Tijdelijke Referendumwet treedt een verordening waarover een referendum kan worden gehouden niet eerder in werking, dan zes weken na de bekendmaking van de vaststelling van de verordening.
Ter voorkoming dat er na 1 januari 2003 een leemte ontstaat, is het gewenst dat de nieuwe verordening op 1 januari 2003 in werking treedt. Daartoe kan een beroep op artikel 25 van de Tijdelijke Referendumwet worden gedaan.
Dit artikel geeft de mogelijkheid om, onder verwijzing naar dat artikel, te bepalen dat een nieuwe verordening in werking treedt, alvorens de in artikel 22 van de Tijdelijke Referendumwet gestelde termijn van zes weken is verstreken, indien de inwerkingtreding van een besluit waarover een referendum kan worden gehouden geen uitstel kan lijden. Dit laatste is hier het geval, zodat de inwerkingtreding van de verordening met toepassing van artikel 25 van de Tijdelijke Referendumwet per 1 januari 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld.


2. Regeling duurzame gebruiksgoederen gemeente Dinkelland 2003
De gemeenteraad van Dinkelland heeft op 10 december 2002 kennis genomen van het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2002 tot vaststelling van de Regeling duurzame gebruiksgoederen gemeente Dinkelland 2003. De inwerkingtreding van deze regeling is op 1 januari 2003 bepaald, onder gelijktijdige intrekking met ingang van deze datum van de volgende beleidsregel en nota's:


* de door het college van burgemeester en wethouders van de voormalige gemeente Denekamp vastgestelde Beleidsregel categoriale bijzondere bijstand;

* de Nota intensivering bijzonder bijstandsbeleid, kwijtscheldingsbeleid en minimabeleid van de gemeente Ootmarsum, voorzover betrekking hebbend op het onderdeel 'Bijstand voor vervanging van duurzame gebruiksgoederen', zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 4 februari 1999;
* de Nota intensivering armoedebeleid van de gemeente Weerselo, voorzover betrekking hebbend op 'Het opzetten van een Regeling vervangingsbijdrage inboedel', zoals vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 14 september 2000.

De nieuw vastgestelde Regeling duurzame gebruiksgoederen gemeente Dinkelland 2003 ligt eveneens met ingang van de dag na deze publicatie ter inzage bij de afdeling Zorg, Werk en Inkomen in het gemeentehuis te Denekamp.

Gescheiden luierafvalinzameling in de gemeente Dinkelland

Door onderzoekers is geconstateerd dat kinderen zo'n 5000 luiers gebruiken tot ze zindelijk zijn. Voor een gezin met een of twee kleine kinderen betekent dat ongeveer de helft van het afval uit luiers bestaat. Het idee is afkomstig van de fa. Knowaste in Arnhem, dat de gebruikte papieren luiers weet om te zetten in papierpulp en plastic. Het overgebleven slib wordt vergist tot compost, waarbij energie vrijkomt, en de urine in het afvalwater wordt biologisch afgebroken. De afvalluiers worden dus compleet hergebruikt en dat scheelt enorm op de afvalberg.

Enkele andere belangrijke besparingen zijn:

Minder water
Bij het verwerken van hout tot papierpulp worden grote hoeveelheden water gebruikt. Het papier in luier- en incontinentieafval kan met relatief weinig water opnieuw worden gepulpt. Per ton wordt op deze manier 8.770 liter water bespaard.

Minder energieverbruik
Een huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks 2.800 kuub aardgas. Knowaste bespaart circa 145 kuub aardgas per ton incontinentieafval. Op deze manier kan een hoeveelheid energie worden bespaard die gelijk is aan een dorp met 10.000 inwoners.

Minder bomen
Voor de productie van 1.000 kilogram papier worden gemiddeld 17 bomen gebruikt. Knowaste verwerkt 10.000 kg afval per uur waaruit ruim 2.000 kilogram papier wordt teruggewonnen. Hieruit blijkt dat er 35 bomen per uur blijven staan door het recyclen van luier- en incontinentieafval.

Vanaf 2 september tot en met 2 december 2002 heeft er een proef gedraaid, die volledig gesubsidieerd werd door de provincie Overijssel. De proef hield in dat ouders/verzorgers van kinderen hun luierafval konden brengen naar het kinderdagverblijf Nijntje Pluis in Denekamp. Er zijn aanzienlijke hoeveelheden luierafval ingezameld. Reden genoeg om het projekt voort te zetten. Het college van de gemeente Dinkelland heeft dan ook besloten om het projekt te continueren en uit te breiden. Dit betekent dat een ieder het luierafval kan brengen naar een van de volgende kinderdagverblijven in de gemeente Dinkelland.

Kinderdagverblijf Nijntje Pluis Denekamp Kinderdagverblijf Nijntje Pluis Weerselo
Brandlichterweg 57 Raadhuisstraat 6
7591 AP Denekamp 7595 AL Weerselo

Kinderdagverblijf Nijntje Pluis Ootmarsum Kinderdagverblijf De Regenboog
Smithuisstraat 39 Anemoonstraat 3
7631 GE Ootmarsum 7591 CH Denekamp

De luiers kunnen gebracht worden tijdens de openingsuren van het kinderdagverblijf.

Voor het inzamelen van de luiers zijn speciale afvalzakken ontwikkeld. Alle soorten babyluiers en babydoekjes mogen in de zakken. GEEN verpakkingen van luiers of andere plastic of papierproducten. Is de zak vol, legt u er een dubbele knoop in; er zitten flappen aan de zak om het dichtknopen makkelijker te maken. De zak ruikt op deze manier ook niet.

De zakken zijn op rolletjes van 10 stuks te koop voor ¤ 0,50 per rol. De rolletjes zijn te koop bij de genoemde kinderdagverblijven en bij de volgende verkooppunten:


* Denekamp: DA Drogisterij Benneker, Eurowerft 16, Denekamp
* Ootmarsum:DA Drogisterij Heupink, Grotestraat 16, Ootmarsum
* Weerselo: Tijhuis Drogisterij, Bisschopstraat 39, Weerselo
Wij rekenen op uw hulp want: zonder u valt er niets te recyclen.

Nadere informatie: team Communicatie, Bonnie van der Meer, telefoon 038 - 425 14 16.