Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 januari 2003

121 Jongeren naar Bureau HALT voor vuurwerk

Bij Bureau HALT Eindhoven e.o. hebben zich tot nu toe 121 jongeren gemeld in verband met een overtreding van de vuurwerkregels. Van hen zijn er 115 ouder dan 12 jaar. In zes gevallen gaat het om dadertjes die nog geen 12 jaar zijn. Zij krijgen een speciale STOP-reactie. De komende dagen kan het aantal nog oplopen omdat nog niet alle zaken administratief verwerkt zijn.

Bureau HALT Eindhoven e.o. werkt voor de gemeenten: Best, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Werkstraf
Op een aantal plaatsen in Eindhoven en de regio wordt vandaag en morgen door HALT-jongeren gewerkt. Naast een uur vuurwerkvoorlichting kregen zij werkstraffen opgelegd variërend van 2 tot 10 uur. Zij ruimen vuurwerkafval op of gaan bij een klusplaats aan de slag. Kinderen onder de 12 jaar mogen nog niet werken. Zij krijgen dus geen HALT-straf maar een STOP-reactie. Samen met hun ouders worden zij uitgenodigd bij Bureau HALT. De STOP-reactie bestaat vervolgens uit een aantal huiswerkopdrachten die zij thuis met hun ouders maken of deelname aan het vuurwerkspel bij Bureau HALT.