Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

PERSBERICHT

Universiteit Leiden
3 januari 2003

Religieuze visies op orgaandonatie verdienen betere analyse

Leidse godsdienstwetenschappers geven boek uit over orgaantransplantatie in het licht van godsdienst en levensovertuiging

Bij de voorbereiding en het opstellen van de Wet op de Orgaandonatie (WOD, ingevoerd in 1996) zijn religieuze en levensbeschouwelijke visies op orgaantransplantatie onvoldoende in kaart gebracht. Dit is een van de conclusies van een nieuw boek over religieuze aspecten van orgaandonatie, dat vlak na kerst verscheen. Het boek heet Transplantatie van organen en weefsels. Hoogwaardig technisch ingrijpen in het menselijk lichaam in het licht van godsdienst en levensovertuiging, en staat onder redactie van K.D. Jenner en G.A. Wiegers, beiden godsdienstwetenschappers aan de theologische faculteit van de Universiteit Leiden. Het boek is een aanzet tot een systematischer en fijnmaziger analyse van de officiële en individuele visies op orgaandonatie in verschillende religies.

Voor het boek, dat de neerslag is van een interdisciplinaire reeks doctoraalcolleges, is onderzocht welke visies er zijn op orgaandonatie en orgaantransplantatie binnen verschillende in Nederland gevestigde religies en levensbeschouwingen, variërend van humanisme tot hindoeïsme. Daarbij komt een aantal verrassende parallellen aan het licht, zoals de notie van de waardigheid van het menselijk lichaam, of de status van het lichaam als eigendom of in bruikleen. Dergelijke noties kunnen echter zowel tot een positieve als tot een negatieve visie op orgaantransplantatie leiden. Opvallend is dat binnen religies een variëteit aan meningen mogelijk is, iets wat in de voorbereidingen voor de WOD over het hoofd gezien is, zo menen de auteurs. Bovendien kunnen niet alleen individuele, maar ook officiële zienswijzen verschuiven. Zo valt onder islamitische juristen sinds de jaren zestig duidelijk een ontwikkeling te constateren naar een steeds positievere houding.

Transplantatie van organen en weefsels bevat naast bijdragen over godsdienstwetenschap, humanisme, hindoeïsme, jodendom, islam en christendom (waaronder de Jehova's Getuigen) ook een aantal algemene hoofdstukken over onderwerpen als hersendood, juridische aspecten, donorvoorlichting, harttransplantatie en xenotransplantatie. Naast de redacteuren Wiegers en Jenner hebben bijgedragen: R. Bar-Ephraim (rabbijn van de liberaal-joodse gemeente te Den Haag), E.S.C. Bregman (doctoraalstudente theologie) C.J.G. van der Burg (universitair docent religies en talen van Zuid-Azie, VU), J. Duyndam (universitair docent humanistische antropologie, Universiteit voor Humanistiek), M.E.P. van Gurp (transplantatiecoördinator LUMC), J.H. de Jeu (medisch maatschappelijk werker harttransplantatieteam ziekenhuis Dijkzicht te Rotterdam), H.J. de Jonge (hoogleraar Nieuwe Testament, Universiteit Leiden), E.J.O. Kompanje (docent ethiek en levensbeschouwing Hogeschool Rotterdam e.o.), A.R. van Netten (directeur van de Stichting Donorvoorlichting), B. Sluijters (hoogleraar gezondheidsrecht Universiteit Leiden), J.C.W. Taal (arts bij de afdeling neurochirurgie LUMC), R.C. Verhoeven (psycholoog te Rotterdam), B. Wijnberg (werkzaam bij Directie Innovatie, Beroepen en Ethiek, Ministerie van VWS).

K.D. Jenner en G.A. Wiegers (red.), Transplantatie van organen en weefsels. Hoogwaardig technisch ingrijpen in het menselijk lichaam in het licht van godsdienst en levensovertuiging
Uitgeverij Kok-Kampen 2002, tel. 038-3392555
In de reeks Leidse studiën van de Godsdienst deel 4 Prijs: E 21, 50


---
Informatie voor de redactie,