GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 januari 2003 12:08
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Het sociale antwoord op het gat van 10 miljard

( 3 januari 2003)

Het gaat minder goed met de economie. De overheid heeft in 2006 10 miljard euro minder te besteden dan gedacht. GroenLinks wil dat probleem op een sociale manier oplossen. Zonder de rekening neer te leggen bij de lage inkomens, de publieke sector of bij natuur en milieu.

GroenLinks stelt een 'trendmatig begrotingsbeleid' voor, dat is gebaseerd op een gemiddelde economische groei. De tegenvaller van 10 miljard is half structureel en half conjunctureel. De structurele tegenvaller van 5 miljard vangt GroenLinks op met lastenverzwaring. Dat is aanvaardbaar na de zeer forse lastenverlichting in 8 jaar Paars. De hogere lasten komen vooral terecht bij vervuilende bedrijven en bij de hogere inkomens. De conjuncturele tegenvaller bedraagt 5 miljard euro en wordt opgevangen in het begrotingssaldo. Hierdoor is in 2007 het tekort op de begroting verdwenen. In de plannen van GroenLinks is de staatsschuld in 2030 afgelost.

Door de tegenvallende economie is er geen vrije ruimte voor extra uitgaven. De financiële wensen van GroenLinks worden geheel gefinancierd uit bezuinigingen. De publieke sector verdient beter. Daarom wil GroenLinks ook in mindere tijden flink investeren in zorg, onderwijs, natuur en milieu, en internationale solidariteit. Zo verdubbelt GroenLinks de groei van de investeringen in het onderwijs. De bezuinigingen op natuur, hoger onderwijs, openbaar vervoer en gesubsidieerde arbeid worden ongedaan gemaakt. Dankzij extra investeringen in zorg en onderwijs worden de wachtlijsten fors aangepakt en komen er meer leraren voor de klas.

Bovendien wil GroenLinks de armoede in Nederland bestrijden. Na jaren van denivellering worden de inkomensverschillen kleiner en wordt de armoede aangepakt. Iedereen op het minimum gaat er jaarlijks 2% op vooruit. De belastingvoordelen voor mensen met hoge inkomens worden beperkt. Mensen met een inkomen van boven de 50.000 euro per jaar gaan er op achteruit. Mensen met een laag inkomen uit arbeid krijgen een forse belastingverlaging. Dat is de beste aanpak van de armoedeval. Mede daarom helpt GroenLinks veel extra mensen aan betaald werk, zo blijkt uit de economische doorrekening van het Centraal Planbureau dit voorjaar. Door het programma van GroenLinks komen 90.000 mensen extra aan het werk. In de marktsector komen er 60.000 banen bij, in de publieke sector 30.000.

De verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op milieuvervuiling leidt tot een werkelijk duurzaam Nederland. GroenLinks komt in de milieudoorrekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu veruit als beste uit de bus. Of het nu gaat om de bestrijding van het klimaatprobleem en de wateroverlast of om de zorg voor meer natuur en beter openbaar vervoer: GroenLinks is dé groene partij.

Femke Halsema
Kees Vendrik

Het volledige plan is te vinden op http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Gat10miljard.doc
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -