Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 3 januari 2003

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, heeft vandaag in zijn functie van voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gezegd te betreuren dat geen overeenstemming is bereikt over de verlenging van het mandaat van de OVSE missie in Tsjetsjenië. De reden daarvoor is gelegen in Russische voorstellen die beoogden het mandaat van de missie ingrijpend te wijzigen. Als gevolg van het ontbreken van overeenstemming is de OVSE missie in Tsjetsjenië sinds het begin van dit jaar gesloten.

Minister de Hoop Scheffer vindt het belangrijk dat de OVSE met een ruim mandaat aanwezig kan zijn in Tsjetsjenië en wil daarover binnenkort met zijn Russische ambtgenoot Ivanov van gedachten wisselen. "De missie van de OVSE in Tsjetsjenië heeft de afgelopen jaren nuttig werk verricht onder vaak moeilijke omstandigheden", aldus de nieuwe OVSE-voorzitter. "Als de OVSE haar activiteiten in Tsjetsjenië kan uitvoeren op een voor alle betrokken partijen acceptabele wijze, kan dat helpen bij het terugdringen van instabiliteit, onveiligheid en wetteloosheid".

De uitspraken van de minister volgden op de bekendmaking dat de 55-landen die deel uitmaken van de OVSE vorig jaar geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over de verlenging van het mandaat van OVSE-missie in Tsjetsjenië, die daardoor zijn werkzaamheden heeft beëindigd en waarvan het vertrek voor 21 maart 2003 moet zijn afgewikkeld.

Nederland bekleedt het OVSE voorzitterschap sinds 1 januari 2003 voor de duur van een jaar.

///