Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Den Heeten Open Capels Jeugdkampioen 2002

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 december organiseerde de Capelse Schaakvereniging (C.S.V.) voor de 29e keer het Open Capels Jeugdkampioenschap (O.C.J.). Voormalig C.S.V.-lid Djurre den Heeten (rating 2016) bleek de koelbloedigste en sleepte de felbegeerde titel 'Open Capels Jeugdkampioen 2002' in de wacht. In de groep tot en met 21 jaar leidde hij van start tot finish zonder te verliezen en haalde 9,5 punt uit 11 partijen. Den Heeten, vorig jaar vierde en ooit kampioen bij de jeugd tot en met 11 jaar, twijfelde aanvankelijk over deelname door zijn matige spelniveau: "Op het laatste moment besloot ik toch mee te doen na aanmoedigingen van mijn vader." De dolgelukkige Den Heeten, die het geld (150 euro) goed gebruiken kan, is inmiddels weer overtuigd van zijn kunnen: "een goede opsteker voor het Persoonlijk Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond (R.S.B.) dat in januari en februari 2003 gespeeld wordt. En een goede mogelijkheid om geselecteerd te worden voor het Nationale Kampioenschap." Al in de eerste ronde versloeg Djurre favoriet Joost van Ruitenburg (rating 2205) die uiteindelijk vierde werd met 7,5 punt.
Op de tweede plaats eindigde Rick Duijker (8 punten), net voor Chiel van Oosterom. Beste C.S.V.-er werd Joost van Rosmalen op de vijfde plaats met 7 punten. Na een matige start op vrijdag (3 uit 6) bleek de Capellenaar voor de sterkste concurrenten een geduchte tegenstander (4 uit 5).

In de groep tot en met 15 jaar werd Anne Goverde (C.S.V.) afgetekend eerste met 10,5 punt uit 11 partijen, voor Charlie Spork (9 punten) en C.S.V-er Mark van Liempt (8 punten). Nederlands kampioen tot 11 jaar, Arthur Pijpers, was oppermachtig; in de groep tot en met 11 jaar won hij al zijn partijen. Tweede werd Ruben Evengroen. Op de derde plaats eindigde Kenneth Romijn. Beste C.S.V.-er bleek Jeroen Heijster op de vijfde plaats. In totaal namen 52 jeugdspelers deel aan het toernooi.