Actueel

Persbericht Dierenbescherming inzake apenonderzoekscentrum te Rijswijk onrechtmatig

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 3-01-2003

De voorzieningenrechter in de rechtbank 's-Gravenhage heeft bij vonnis vastgesteld dat de verspreiding van het persbericht d.d. 18 december 2002 van de Dierenbescherming onrechtmatig is jegens het BPRC, het apenonderzoekscentrum te Rijswijk.
De rechtbank veroordeelt de Dierenbescherming binnen 24 uur een nieuw persbericht te doen uitgaan, alsmede deze tekst te publiceren op hun website.

De Dierenbescherming kondigde in voormeld persbericht aan dat zij een kort geding ging aanspannen tegen het BPRC, en de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs. Inzet in dit kort geding was een verbod op de voorgenomen proeven met zes chimpansees, die nog voor 1 januari 2003 zouden worden besmet met hepatitis C. Volgens de Dierenbescherming was het voorgenomen experiment met de apen wetenschappelijk totaal onnodig en in strijd met het besluit van het kabinet om per 1 januari 2003 de proeven op chimpansees te stoppen vanwege ethische redenen.

De rechtbank acht de stelling dat zes chimpansees voor 1 januari 2003 zullen worden besmet, onjuist. De stelling dat het experiment in strijd is met een kabinetsbesluit om per 1 januari 2003 de proeven op chimpansees te stoppen vanwege ethische redenen, is eveneens onjuist. Van een dergelijk besluit is volgens de rechtbank geen sprake.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF2601

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10267&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...d=10267&i=43&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10267&i=&ti= .