AutoRai

20-12-2002

Nieuwe Accent en Silver Editions op AutoRAI

Hyundai pakt op de AutoRAI uit met maar liefst twee primeurs. De vernieuwde Accent maakt tijdens deze autoshow zijn Europese debuut. En om het 25-jarige bestaan in Nederland te vieren lanceert Hyundai de Silver Editions.
Op de nieuwe, Europese stand met een vloeroppervlakte van maar liefst 1200 vierkante meter is de hoofdrol weggelegd voor de nieuwe Accent. Met een nieuwe uitstraling, een krachtige 1.6i-16V-motor en een nog completere uitrusting is het model klaar voor de strijd in de compacte middenklasse. Zijn prijs blijft even scherp als altijd. De levering start direct na de AutoRAI.

Dankzij een aantal wijzigingen aan de voorzijde heeft de Accent een meer volwassen en modernere uitstraling gekregen. Voor het nieuwe ontwerp van de neus heeft Hyundai zich laten inspireren door de voorzijde van de succesvolle Coupe. De Accent heeft soortgelijke compacte, maar hoger liggende koplampen ze steken iets boven de voorzijde van de motorkap uit. Vanaf de koplampen van de Accent lopen twee lijnen over de lengte van de motorkap naar de A-stijlen. Ook nieuw is de strak gelijnde grille. Aan de achterzijde zijn het de nieuwe lichtunits met in het hart een cirkelvormige reflector die opvallen. De driedeurs- en vijfdeurs Accent kenmerken zich verder nog door een scherpe vouw over de breedte van de achterklep, iets boven de nummerplaat, waardoor een kleine spoiler ontstaat.

De nieuwe Accent is groter dan zijn voorganger. De driedeurs- en vijfdeursuitvoering groeiden 15 millimeter in lengte, de sedan werd 25 millimeter langer. Alle versies zijn 10 millimeter breder dan hun voorganger.

Nieuwe kracht
Hyundai heeft het motorgamma voor de Accent herzien. De zuinige
1.3i-motor (62 kW/84 pk) blijft leverbaar. De 1.5i DOHC heeft het veld geruimd voor de 1.6i-16V-motor die een vermogen levert van 77 kW/105 pk. Deze krachtbron is tevens te vinden in de Getz, de Matrix en de Elantra. De 1.6i-16v-motor zorgt voor een pittiger karakter, getuige de topsnelheid van 190 km/u en de acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 10,5 seconden. Met een gemiddeld verbruik van 6,9 liter per honderd kilometer is de 1.6i-16V-motor zelfs zuiniger dan zijn voorganger. Zowel de 1,3- als de 1,6-litermotor zijn leverbaar in combinatie met een automatische transmissie.

Meer nog dan in andere marktsegmenten draait het in de compacte middenklasse om binnenruimte, kwaliteit, lage gebruikskosten en Value for Money. Hyundai laat niets aan het toeval over en zorgde voor een bijzonder hoog uitrustingsniveau in de Accent. Zelfs de basisversie beschikt over airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten voor, een boordcomputer, centrale portiervergrendeling, een in hoogte verstelbaar stuur, gordelspanners met drukbegrenzers, een in delen neerklapbare achterbank (60/40), twee airbags en stuurbekrachtiging. De boordcomputer geeft vier praktische functies weer: de gereden afstand, de buitentemperatuur, het gemiddelde verbruik en de actieradius. Ook een derde hoofdsteun achter, drie driepuntsgordels achterin, een toerenteller en Isofix-bevestigingspunten voor kinderstoeltjes zijn allemaal standaard op de Accent. Daarmee is de nieuwe Accent zonder meer een van de meest complete auto's in zijn klasse.

De basisversie van de Accent krijgt voortaan de aanduiding GL in plaats van LS. De luxe-uitvoering heet GLS: deze beschikt standaard onder meer over ABS en EBD, elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, een in hoogte verstelbare en kantelbare bestuurdersstoel, een in de sleutel ingebouwde afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling en mistlampen vóór. Daarmee is de Accent GLS een onvergelijkbaar luxe auto.

Ondanks de veel omvangrijkere uitrusting, stijgen de prijzen van de Accent maar licht in vergelijking met de prijzen van zijn voorganger. De Accent 1.3 GL wordt gemiddeld 250 euro duurder en is er vanaf 12.595 euro. De luxueuze Accent 1.6i GLS gaat gemiddeld (t.o.v. 1.5i GLS) 1.040 euro in prijs omhoog, wat mede door de krachtigere motor komt. Deze versie is verkrijgbaar vanaf 14.595 euro.

De vernieuwde Accent wordt leverbaar vanaf begin februari. Hyundai Multipointgarantie is standaard (drie jaar fabrieksgarantie zonder kilometerbeperking, zes jaar carrosseriegarantie en drie jaar Hyundai Mobiliteitsgarantie).

Silver Editions
Hyundai is in 2003 exact 25 jaar vertegenwoordigd in Nederland. Om dit te vieren zijn er drie bijzondere actiemodellen leverbaar. Zowel de Matrix, de Trajet als de Santa Fe zijn na de AutoRAI tot 31 maart 2003 in beperkte oplage van 750 stuks verkrijgbaar als Silver Edition. Al deze modellen hebben veel extras tegen een zeer geringe meerprijs.

Allereerst is er de Matrix Silver Edition. Dit actiemodel op basis van de Matrix 1.6 GL is er al voor 17.395 euro. Naast de riante standaarduitrusting is deze opvallende midi-MPV voorzien van lichtmetalen velgen, dakrails, afstandsbediening op de centrale vergrendeling, een metaalkleurig dashboard en micalak. Voor de consument is het prijsvoordeel van dit pakket maar liefst 1500 euro: een meerprijs van 500 euro terwijl de waarde maar liefst 2.000 euro bedraagt.

Op de Trajet Silver Edition is 2400 euro voordeel te behalen. Dit actiemodel, gebaseerd op de al rijkelijk uitgeruste Trajet 2.0 GLS, is onder meer voorzien van lichtmetalen velgen, een spoiler, metallic lak en een elektrisch bedienbaar schuifdak. De waarde van deze extras bedraagt 2.600 euro terwijl de meerprijs slechts 200 euro is. De Trajet Silver Edition is leverbaar voor 25.695 euro.

Tot slot is er de Santa Fe Silver Edition met 1.340 euro voordeel. De imposante en zeer succesvolle SUV krijgt als extras lichtmetalen velgen, een afstandsbediening voor de centrale vergrendeling en two-tone metallic lak ter waarde van 2.000 euro mee. De meerprijs hiervoor is slechts 660 euro. Dit actiemodel, dat is gebaseerd op de Santa Fe 2.0 2WD, al voor 25.455 euro bij de Hyundai-dealer.