Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

Hoog water geeft AGV/DWR veel extra werk

De grote neerslag van de afgelopen dagen heeft het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en zijn uitvoerende organisatie Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) veel extra werk bezorgt. Na hoge waterstanden in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 januari is het water weer aan het zakken. Het duurt naar verwachting nog enige dagen eer het water op het gewenste niveau staat.

De afgelopen dagen heeft het in het werkgebied van AGV hard geregend. AGV voert dit water via het Noordzeekanaal en het gemaal bij IJmuiden af naar de Noordzee. Door de hoge waterstand van de zee en de harde westenwind kon AGV/DWR daar echter het water niet kwijt. Voorafgaand aan de neerslag heeft AGV/DWR het gemaal Zeeburg in Amsterdam-Oost al aangezet om het verwachte overtollig water af te voeren naar het IJmeer.

IJ-front
Gisteravond heeft AGV/DWR het sluizen in het IJ-front gesloten, zodat geen extra water uit het IJ de stad kan instromen. Schepen kunnen hierdoor uiteraard ook niet van of naar het IJ varen. Het IJ-front gaat weer open als het waterpeil genoeg gezakt is.

Extra klei
Op negen plaatsen heeft AGV/DWR de afgelopen nacht extra klei op dijken gestort. De waterstand begon zo hoog te worden dat water over de dijken dreigde te stromen en her en der zelfs al een beetje over de dijk kwam. De kleistortingen hebben het water gekeerd en voorkomen dat water nog verder over de dijken kwam.

Rivierstanden
De hoge waterstanden bij AGV/DWR worden met name veroorzaakt door de overvloedige neerslag. Het water uit de Rijn of de Maas wordt niet via het AGV-gebied afgevoerd en hebben dus geen invloed op de waterstand in het beheersgebied van AGV.

===




Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)