Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Leiden steeds mooier in het donker

Publicatiedatum: 3 januari 2003

straatverlichting

Foto: Daniel de Groot

Leiden wordt steeds mooier in het donker. Denk bijvoorbeeld aan de terugkeer van de klassieke straatlantaarns in de binnenstad of de verlichting vanaf de grond van het Stadhuis. Hoe het verder gaat kunt u lezen in het recent verschenen beleidsplan Openbare Verlichting.

BOUWEN EN WONEN - De klassieke straatlantaarns zoals op de schilderijen van Anton Pieck bepalen het beeld van de nachtelijke binnenstad. Moderne verlichting vergroot de verkeersveiligheid op de doorgaande wegen en fietspaden. En in de woonwijken ligt de nadruk op een verlichting die een veilig gevoel geeft aan de bewoners.

Reageren

Verlichting drukt een belangrijk stempel op de openbare ruimte. De openbare verlichting in Leiden brandt 4100 uur per jaar. Dat betekent dat het licht 47% van de tijd brandt. Onlangs verscheen het nieuwe beleidsplan Openbare Verlichting. Daarin staat hoe de gemeente wil omgaan met aanleg en onderhoud van de Leidse openbare verlichting. Van maandag 6 januari tot en met vrijdag 14 februari kunt u schriftelijk reageren op dit plan.

U kunt bijvoorbeeld uw mening kenbaar maken over de kleur van de verlichting of de materiaalkeuze. Het plan ligt ter inzage op het Stadhuis en in het Stadsbouwhuis en is voor ¤ 10,- te koop.

Kosten beperken

straatverlichting

Foto: Daniel de Groot

Een belangrijk uitgangspunt van het plan is om de kosten van het beheer en onderhoud zo veel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door van hetzelfde type verlichting gebruik te maken, zoals klassieke verlichting in de binnenstad en kegel- of bolvormige verlichting daarbuiten. Voor bijzondere plekken of pleinen, zoals het Stationsplein en de Beestenmarkt, kan afwijkende verlichting worden ontworpen. Op die manier kan de verlichting optimaal aansluiten op de bijzondere kenmerken van deze locaties.

Energie besparen

Een andere manier om kosten en het milieu te sparen, is door zo veel mogelijk te werken met energiezuinige verlichting. De afgelopen jaren verving de gemeente al armaturen of delen daarvan door meer energiezuinige materialen. De komende jaren zal de gemeente blijven zoeken naar besparingsmogelijkheden. Verder wordt sterker dan in het verleden naar een goede afstemming gezocht tussen openbaar groen en verlichting.

De beste manier om te besparen lijkt om de openbare verlichting zo veel mogelijk te beperken. Maar terug naar een paar eeuwen geleden - in Leiden werd omstreeks 1600 een honderdtal kaarslantaarns geplaatst op hoeken van straten en stegen in de stad - wil natuurlijk niemand. Uit onderzoek onder burgers blijkt namelijk dat een vermindering van de verlichting niet de gewenste veiligheid oplevert.

19.000 Lampen

Leiden heeft ruim 16.000 lichtmasten. Ruim 1250 daarvan zijn de bekende klassieke gietijzeren masten in de binnenstad. Na zonsondergang springen in Leiden 19.000 lampen aan. Deze verbruiken in totaal 5.500.000 kWh aan energie per jaar. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van circa 1800 huishoudens.

Jaarlijks komen zo'n 1200 storingen voor. Het percentage klachten op alle lichtpunten in Leiden is ruim 7%. De storingen moeten contractueel binnen twee weken zijn verholpen. Meer dan de helft wordt echter direct na het constateren opgelost, en 90% binnen één week. De Merenwijk heeft relatief het meeste last van storingen (18%), het stationsdistrict het minste (4%). Van alle kapotte lampen wordt 10% veroorzaakt door vernieling en 9% door aanrijding.

Deze pagina is gewijzigd op 2-01-2003