Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dalend geboortecijfer bewijst nood aan een Vlaams gezinsbeleid (03/01/03)

Door de onrustwekkende daling van het geboortecijfer is de demografische aflossing van de wacht niet meer verzekerd. In Vlaanderen blijft gezinsbeleid in het conservatief verdomhoekje zitten, terwijl partijen als de SPD, Die Grünen, Labour en de PS het demografisch deficit op de politieke agenda zetten. Zij realiseren zich dat het behoud van de welzijnsstaat verbonden is met de demografische evolutie en met een echt gezinsbeleid. Daarom wil de N-VA, als uitgesproken gezinspartij, ook in Vlaanderen een aanzet geven tot een toekomstgericht gezinsbeleid.

De vaststelling is eenvoudig: de kinderwens van een gemiddeld gezin in Vlaanderen draait rond de 2 à 3 kinderen maar de dagelijkse werkelijkheid bemoeilijkt het invullen van die wens. Jonge gezinnen die bereid zijn om te investeren in de toekomst van onze samenleving, worden nog steeds financieel gestraft voor hun keuze.

Een Vlaams gezinsbeleid begint bij de absolute noodzaak om alle bevoegdheden terzake integraal van het Belgische niveau over te hevelen naar de gemeenschappen. Ook is het geen geheim dat het bedrag van de kinderbijslag niet overeenstemt met het reële prijskaartje van de opvoeding.

De opwaardering van de kinderbijslag, soepele en betaalbare opvang- en opvoedingsmogelijkheden en een écht kosteloos leerplichtonderwijs maken zodoende deel uit van een toekomstgericht gezinsbeleid. De N-VA stelt verder een korf van maatregelen voor met o.a. een jaar sociale hulp bij de geboorte van tweelingen, mogelijkheid tot verdubbeling van het bevallingsverlof, de invoering van een zorgverlof voor de mannelijke ouder, een volwaardig zorgloon, een echt sociaal statuut voor onthaalmoeders en fiscale gunstmaatregelen voor bedrijven die een eigen kinderopvang organiseren. Daarnaast moet het onderhoudsgeld voor eenoudergezinnen vrijgesteld worden tot 2.500 euro per kind en moeten álle jongeren ten laste tot 2.500 euro per jaar belastingvrij kunnen verdienen. De studiebeurzen voor het hoger onderwijs moeten welvaartvast gemaakt worden en de inkomensdrempels dienen verlaagd.

Als uitgesproken gezinspartij met oog voor ons welzijn vandaag en morgen, wil de N-VA de fundamenten leggen van een kindvriendelijk en toekomstgericht Vlaams gezinsbeleid, met alle budgettaire keuzes van dien. Er is geen alternatief, Vlaanderen moet nu kiezen, voor later.

Auteur:
Chris Vandenbroeke, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be