Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID, GELIJKE KANSEN en ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 03 januari 2003

Nieuwe regelgeving en brochure over veteranenziekte

De veteranenziekte of legionellose is een ernstige aandoening waaraan, zonder intensieve behandeling in een ziekenhuis, tot een kwart van de patiënten overlijdt. De ziekte komt vrij frequent voor, zowel in ons land als in het buitenland. Redenen genoeg om zoveel als mogelijk preventief in te grijpen.

Vandaar dat Mieke Vogels, Vlaams gezondheidsminister, een aantal maatregelen heeft genomen. Er is een nieuw wettelijk kader gemaakt, via een besluit van 22 november 2002.

Er is ook een informatiebrochure gedrukt op 5.000 exemplaren met preventietips en uitleg over de nieuwe reglementering. De brochures wordt de volgende dagen verstuurd naar onder meer gemeentebesturen, uitbaters van zwembaden, sauna's, sportzalen, ziekenhuizen en rusthuizen.

Legionellabacteriën zijn kiemen die zich ontwikkelen in een waterige omgeving. Ze veroorzaken een besmetting bij de mens door de inademing van besmette fijne neveldruppeltjes, aërosol.

Na een epidemie in Kapellen op 16 november 1999 nam Vlaams minister van Gezondheid Mieke Vogels al een besluit met tijdelijke preventieve maatregelen om nieuwe uitbraken van deze ernstige ziekte te voorkomen. Dit besluit verbood (vooral) het tentoonstellen van apparaten die aërosol produceren.

Het besluit van 1999 werd gewijzigd en vooral verfijnd op 24 maart 2000. Het tentoonstellen van aërosolproducerende apparaten bleef principieel verboden, maar onder strikte voorwaarden kon hiervan afgeweken worden.

Op 6 juli 2001 stemde het Vlaams Parlement vervolgens het decreet betreffende de primaire preventie van schadelijke effecten bij de mens, veroorzaakt door biologische agentia. Dit decreet geeft de Vlaamse regering de mogelijkheid preventieve maatregelen te nemen tegen sommige biologische agentia, inclusief
legionellabacteriën, vanwege hun bedreigendkarakter voor de volksgezondheid. Het decreet vormt nu een stevig wettelijk kader voor het legionellabesluit.

Het legionellabesluit werd opgemaakt om blootstelling en besmetting in alle publieke plaatsen tot een minimum te beperken. Met het besluit wil minister Vogels mensen beschermen die zich op publiek toegankelijke plaatsen bevinden. Het is niet de bedoeling om ook voor privé- woningen, bijvoorbeeld voor gezinnen, maatregelen op te leggen. Wel is de term "publiek toegankelijke plaatsen" vrij ruim gedefinieerd. Dit betekent dat onder meer ziekenhuizen, bejaardentehuizen, tentoonstellingsruimten, winkels, restaurants, hotels, sportcentra, openluchtrecreatieve verblijven en
tentoonstellingsruimten onder de toepassing van de reglementering vallen.

Aangezien legionellabacteriën zich het gemakkelijkst vermenigvuldigen in water met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius, zijn de preventieve maatregelen er vooral op gericht om die vermenigvuldiging te voorkomen.

Daarom stelt het Legionellabesluit dat de temperatuur in koudwatervoorzieningen steeds lager moet zijn dan 25 graden Celisius. In warmwatervoorzieningen moet de temperatuur steeds minstens 55 graden Celsius bedragen. De temperatuur van het water bij vertrek in de verdeelleiding aan het warmwaterproductietoestel moet minstens 60 graden Celsius bedragen.

Essentieel om problemen te voorkomen, is het opstellen van een beheersplan dat vanaf nu verplicht wordt. Het beheersplan geeft aan waar zich eventuele problemen en kritieke risicopunten bevinden en hoe daarmee omgegaan wordt. Het beheersplan bestaat uit een beschrijving van het systeem, een risicoanalyse en controlemaatregelen. Aandachtspunten hierbij zijn de risicopunten voor aërosolvorming en voor de groei van legionellakiemen. Er zijn overgangsmaatregelen voorzien voor bestaande installaties.

De brochure is te vinden op www.wvc.vlaanderen.be/gezondmilieu

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be