Dienstenbond CNV

Puzzel arbeidsvoorwaarden Greenery compleet
03-01-2003

We zijn eruit. Voor The Greenery ligt er een totaal-akkoord dat veel verschillende zaken regelt. De puzzel is klaar.

De CAO Groothandel AGF vormt de basis van uw arbeidsvoorwaarden. De aanvullende CAO The Greenery regelt aanvullende zaken, inclusief garanties en overgangsregelingen vanuit de oude CAO Operations. Functiewaardering Groothandel AGF: tot een niveau van 40.000,-. Aanvullende Functiewaardering The Greenery: met goede garantie-afspraken voor werknemers van The Greenery, tot een niveau van 49.500,-.
Kortom, de vele puzzelstukken waar we maanden mee bezig zijn geweest vallen nu in elkaar tot één geheel. De leden ontvangen alle informatie, waarop in januari ledenvergaderingen volgen.

Er ligt een principeakkoord voor de CAO Groothandel AGF met een looptijd van 1,5 jaar. De loonsverhoging is altijd een heikel punt tijdens CAO-onderhandelingen. Dit jaar was dat niet anders, maar werd dat natuurlijk nog wat moeilijker door het najaarsakkoord tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties. Het maximum wat wij konden vragen was 2,5% voor het jaar 2003.

Het resultaat na onderhandeling komt op 4% over 1,5 jaar, als volgt:
1% per 1 januari 2003;

1,5% per 1 juli 2003;

1,5% per 1 januari 2004.
De aanvullende CAO The Greenery geldt voor 5 jaar, en volgt de loonsverhoging van de CAO Groothandel AGF. Ten aanzien van de pensioenregelingen, binnen The Greenery zijn dat diverse regelingen, geldt dat alle huidige regelingen voorlopig worden voortgezet. Onderdeel van het akkoord is het nieuwe functiewaarderingssysteem. HEt gaat in feite om drie akkoorden die onlosmakelijk bij elkaar horen:

Principe-akkoord CAO Groothandel AGF

Principe-akkoord Nieuw salarisgebouw CAO Groothandel AGF

Principe-akkoord aanvullende CAO The Greenery

Uniek voor The Greenery is de door CNV Dienstenbond gemaakte afspraak dat een eventuele persoonlijke toeslag voor werknemers van 35 jaar en ouder en langer dan één jaar in dienst, omgezet wordt in een waarderingstoeslag. Deze waarderingstoeslag groeit gewoon mee met de salarisverhogingen, geldt ook voor pensioenopbouw en wordt dus niet bevroren!

Functiewaardering
Hoewel functiewaardering een moeilijk technisch verhaal is, brengt het toch veel duidelijkheid in de branche en binnen het concern The Greenery. De meeste bestaande functiebenamingen worden aangepast aan nieuw beschreven functies. Iedereen zal in de eerste helft van 2003 opnieuw worden ingedeeld. Dit gebeurt via het ORBA-systeem. Dit is een functiewaarderingssysteem dat in veel andere branches en bedrijven wordt gebruikt en nu dus ook binnen de Groothandel AGF en The Greenery.
Alle functies worden helder en duidelijk beschreven. De werknemer moet ook zelf akkoord gaan met de functiebeschrijving die van toepassing is. Wie het met de indeling niet eens is, kan in beroep gaan of bezwaar aantekenen.

Er komt een folder met een uitgebreide beschrijving van de procedure voor werknemers. Deze sturen wij zo snel mogelijk aan onze leden.

Uitslag schriftelijke ledenraadpleging sociaal plan Na telling van de vele reactieformulieren hebben wij kunnen vaststellen dat het sociaal plan alsnog met ruime meerderheid is goedgekeurd.

Met het realiseren van een aanvullende CAO The Greenery zijn de arbeidsvoorwaarden maximaal geregeld. Bij het ineenschuiven van de diverse bedrijven zou uiteindelijk niemand meer onder de oude CAO Operations vallen, waardoor deze CAO een inhoudsloze CAO zou worden. Voor CNV Dienstenbond was dat vooruitzicht reden om aan de aanvullende CAO te gaan werken. Deze is nu een feit.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de bestuurders, Karin Baelemans k.baelemans@cnvdibo.nl Richard Leloux.