Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dierproeven in Rijswijk mogen doorgaan

De Dierenbescherming werd vandaag in het ongelijk gesteld door de rechter in het kort geding tegen dierproeven in Rijswijk. In het onderzoekscentrum BPRC worden zes chimpansees ingezet bij de zoektocht naar een vaccin tegen Hepatitis C.

Het onderzoek moet binnen enkele jaren afgerond zijn, omdat het al in de laatste fase verkeert. Voor het onderzoek in Rijswijk is vanwege het grote belang voor de volksgezondheid een uitzondering gemaakt op de Wet op de dierproeven. Hepatitis C is een belangrijke ziekte (wereldwijd 170 miljoen mensen zieken, in Europa 9 miljoen) zonder vaccin of goede behandeling. De Dierenbescherming vocht deze uitzonderingspositie aan.

Het onderzoek is geïnitieerd door de Europese Commissie. De chimpansee is het enige dier dat gevoelig is voor de infectie met Hepatitis C. Andere testmethoden, zoals in vitro methoden, zijn er niet. Het testen op chimpansees is de enige manier als testen op mens niet kan.

De dieren kunnen na de infectie een normaal leven in een sociale groep leiden, omdat ze wel gevoelig voor de infectie zijn, maar niet ziek worden en niet de ernstige leverafwijkingen ontwikkelen waar de mens mee te kampen heeft. Eerder zijn met behulp van chimpansees succesvolle vaccins tegen hepatitis A en B ontwikkeld.

Kamervragen van Terpstra over de besmetting van zes gezonde chimpansees in het kader van dierproeven 1. Kamervragen van Terpstra over de besmetting van zes gezonde chimpansees in het kader van dierproeven
Kamerstuk, 17-12-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18968 .