Gemeente Alphen aan den Rijn


Opening stadhuis

Toespraak door burgemeester N.P.M. Schoof op 3 januari 2003

Meneer de Commissaris, leden van de gemeenteraad, dames en heren.

Welkom bent u al geheten, ik voeg daar nog aan toe dat wij het zeer waarderen dat u niet op vakantie bent of anderszins uw vrije dag spendeert, maar hier bij ons bent. Dat geldt in het bijzonder voor de Commissaris van de Koningin die ons de eer aan doet ons nieuwe stadhuis te willen openen. Wij zijn u zeer erkentelijk.

U bent allen bij ons om het jaar 2003 te beginnen met de officiële opening van ons spectaculaire stadhuis. Want spectaculair is deze schepping van architect Erick van Egeraat! Moderne barok noemt hij dit. Wat heet, deze schepping van glas, staal, zink, hout en beton, waarin niets recht is, vormt een imponerende, nieuwe interpretatie van barok. Golvingen, krommingen, scheve wanden, glasplaten met prints van bladeren omvatten grote publieksruimten, een fantastisch atrium en harmonieuze werkruimte voor bestuurders en medewerkers.

Wat hier nu staat is de uitdrukkelijke keuze van een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad. Hoezo fletsheid van de politiek? Deze keuze van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn getuigt van lef en durf. De keuze toont visie en geloof in de mogelijkheden van Alphen aan den Rijn. Ons stadhuis staat symbool voor een stad met potentie, een gemeente met ruim 70.000 inwoners, 30.000 arbeidsplaatsen en een strategische positie in het groene hart van de randstad.

In zijn uitgesproken vorm en in het spel van licht en ruimte heeft dit gebouw betekenis voor de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn, zowel symbolisch als praktisch. In de symboliek weerspiegelen de glazen wanden de openheid die wij als bestuur en medewerkers zoeken.

En praktisch betekent dit stadhuis een grote stap voorwaarts in de dienstverlening aan inwoners en bedrijven. In het servicecentrum Alphen vindt u straks niet alleen de diensten van de gemeente, maar ook die van politie, centrum werk en inkomen en postkantoor.

Het stadhuis is daarmee een heel markant ijkpunt in de groei die Alphen aan den Rijn de laatste decennia doormaakt. Een gemeente als Alphen aan den Rijn verdient een compleet centrum met goede voorzieningen, een echt stadshart voor stad en streek. Dat gaat om meer dan stenen alleen. Het gaat vooral om het gevoel hier thuis te zijn. Daarop richten wij onze aandacht bij de ontwikkeling van het stadshart en zo willen wij ook dat ons stadhuis gaat leven. Onze grootste wens voor 2003 en nog vele jaren daarna is dan ook dat dit stadhuis echt het huis van iedereen uit Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Aarlanderveen mag worden. Een stadhuis waar een betrouwbare overheid zetelt, die open en transparant is en dienstbaar aan de belangen van Alphen aan den Rijn en wijde omgeving. Een stadhuis dat toegankelijk is en uitnodigend. Waar inwoners en bedrijven uit de gemeente trots op kunnen zijn.

Om dat te bereiken zal er hard gewerkt moeten blijven worden. Wij weten goed genoeg dat dit wensbeeld voor een aantal inwoners nog ver af ligt van wat zij ervaren. Discussies rondom nut en noodzaak van een nieuw stadhuis zijn nog altijd niet beëindigd. En over kosten en bijzondere vormgeving is ook het laatste woord nog niet gesproken. Voor- en tegenstanders van dit stadhuis ontmoeten elkaar vrijwel elke dag nog lopend langs het gebouw of kuierend onder de luifel. Bovendien is trots zijn op iets geen vanzelfsprekende eigenschap in de Rijnstreek. Een aantal mensen gaat mopperen heel wat makkelijker af! Maar zelfs voor hen kan dit stadhuis betekenis hebben.

Want zeg nou zelf, in welke gemeente kun je nou mopperen over zon spectaculair stadhuis. Nergens toch? Alleen in Alphen aan den Rijn!

Dames en heren, in dit stadhuis is visie vertaald in vorm. Aan ons, bestuur en medewerkers, de taak ervoor te zorgen ons werk te doen in overeenstemming met wat deze vorm, dit gebouw weerspiegelt. Deze vorm, dit gebouw zal ons inspireren samen met u te werken aan onze gemeente en onze gemeenschappen. Zodat u trots kunt zijn op dit stadhuis, ons stadhuis, uw stadhuis!

Aan de realisering van dit gebouw hebben heel veel mensen gewerkt. Tekenaars, rekenaars, grondwerkers, loodgieters, metselaars, elektriciens, dakbedekkers, mensen met stalen en met glazen handen. Ambtenaren, directievoerders, toezichthouders, wethouders, verzekeraars. En nog veel meer dan ik nu noemen kan. Het was een lange weg en een moeilijke weg. Bloed, zweet en tranen heeft de bouw gekost. Vriendschappen zijn ontstaan maar ook knallende ruzies. Spectaculaire gebouwen laten zich kennelijk niet in uitsluitend harmonieuze processen realiseren. Maar het staat er nu in al zijn pracht. En dan past een zeer welgemeend dankwoord. Dank voor geweldige inzet, vasthoudendheid, vakmanschap, dank voor het overwinnen van vele emoties, dank voor de volharding. Het resultaat is een uniek stadhuis dat zowel in de wereld van de overheid als in die van de bouw bewondering afdwingt. En wat u daaraan bijgedragen heeft neemt niemand meer van u af.

Uit eigen kring noem ik enkele mensen, mensen die zich maar al te goed realiseren dat zonder al die anderen het stadhuis er niet gekomen was. Daarom durf ik hen wel te noemen. De achtereenvolgende portefeuillehouders, oud wethouder Lyczak die de start maakte en een deel van een zeer lastig traject voor zijn verantwoording nam, daarna even als eerste en later als tweede portefeuillehouder, de heer Voogd en tenslotte wethouder Wienbelt, die doelgericht de klus heeft afgemaakt. Ambtelijk waren daar de heer Van Dam, aanvankelijk projectleider stadhuis, later in het bijzonder belast met de gebruiksvoorzieningen, ziek geworden en vorige maand afscheid genomen. Ik noem de heer De Graaff, tot voor kort gemeentesecretaris, onvermoeibaar sleurend aan de functionaliteit van het stadhuis, dat vooral voor zijn mensen een goede werkplek moest opleveren. En dan moet ik vanuit de totaliteit van het stadshart natuurlijk de namen noemen van oud-wethouder Van der Veen Meerstadt, die, zou hij nog geleefd hebben, dit moment als een grote mijlpaal zou hebben beleefd, zijn opvolger als coördinerend wethouder stadshart de heer Groen in t Wout en tenslotte onze schijnbaar onverstoorbare directeur stadshart, de heer t Hoen.

Dames en heren, de gemeente Alphen aan den Rijn en zijn samenstellende delen kennen diverse raad- en gemeentehuizen. Van al die huizen is de geschiedenis opgetekend door onze streekarchivaris Frits de Wilde. Aan het eind is ook de jongste geschiedenis van dit stadhuis toegevoegd en zijn bovendien enkele prachtige fotos opgenomen die laten zien hoe fotogeniek ons stadhuis is. Het is mij een eer het allereerste exemplaar te overhandigen aan de heer Franssen, onze Commissaris van de Koningin, en de overige eerste exemplaren uit te reiken aan de heer Van Egeraat, de architect, de heer Witteveen, directeur van de hoofdaannemer HBG, de heer Bronda, van meet af aan onze externe projectleider en de heer Wienbelt, de wethouder die het stadhuis in zijn portefeuille heeft. En voor hen allen ook een prachtig replica van het stadhuis.

(Mag ik dan nu de Commissaris van de Koningin verzoeken het woord te nemen?)

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 06 januari 2003 laatste wijziging