Ingezonden persbericht


--- Bericht afkomstig van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'---
P E R S B E R I C H T


* Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' biedt handtekeningen aan en eist lijst massavernietigingswapens in Nederland op


* 18 januari burgerinspectie op vliegbasis Volkel
Utrecht, 2 januari 2003 - Op vrijdag 3 januari 2003, om 11:55 uur zullen vertegenwoordigers van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' bij het Torentje in Den Haag ongeveer tienduizend handtekeningen tegen een oorlog tegen Irak aanbieden aan de Nederlandse regering. Daarna wordt om 14.00 uur een lijst met Amerikaanse massavernietigingswapens in Nederland opgeeist bij de Amerikaanse Ambassade (Lange Voorhout, Den Haag).
Wanneer deze lijst niet overhandigd wordt, zal er op zaterdag 18 januari een burgerinspectie plaatsvinden op de luchtmachtbasis Volkel in Noord-Brabant, waar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. *)

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' vindt het op z'n minst merkwaardig dat de regering wel openheid eist over de Iraakse massavernietigingswapens, maar zelf niets wenst mee te delen over de Amerikaanse kernwapens die op Nederlands grondgebied liggen. Om hierover openheid te eisen is op 18 december jl. een brief met een Alternatieve Resolutie, gebaseerd op Veiligheidsraadresolutie 1441, naar de Amerikaanse Ambassade gestuurd. Daarin werd ook aangekondigd dat deze lijst, wanneer er niet eerder gereageerd zou worden, op 3 januari opgehaald zou worden. Van de Ambassade is tot op heden geen reactie ontvangen.

Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is een brede coalitie van ruim tweehonderd vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen en kerkelijke- en religieuze groeperingen in Nederland. Het Platform werd oktober 2001 opgericht.


*) zie de bijlage onderaan dit persbericht

Noten voor de pers:


-