GroenLinks


-

Femke Halsema ontmoet toprolstoeltennister Esther Vergeer

3 januari 2003

Aan het begin van het Europese jaar voor gehandicapten presenteert Femke Halsema voorstellen die de participatie van gehandicapten verbeteren.

Femke Halsema ontmoet zaterdag 4 januari 2003 de toprolstoeltennister Esther Vergeer. Zij won een medaille op de Paralympics en zij is winnares van de Jaap Edentrofee. Aan het begin van het Europese jaar voor gehandicapten presenteert Femke Halsema voorstellen die de participatie van gehandicapten verbeteren. Op deze bijeenkomst in de Amsterdamse Jaap Edenhal zijn ook Jan Troost (voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad) en Erik Winter (directeur van de NEBAS) aanwezig om op de voorstellen te reageren. De bijeenkomst duurt van 15u tot 16.30u.

In het plan `Alle drempels weg... voorstellen voor het verbeteren van participatie van lichamelijk gehandicapten' doet GroenLinks voorstellen die onder meer het wonen, werken en sporten voor gehandicapten moeten verbeteren.
De maatschappelijke participatie van gehandicapten laat nog steeds te wensen over. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met een beperking de komende jaren sterk toenemen. Het is dus zaak hier nu al rekening mee te houden en Nederland toegankelijk te maken.

Eén van de voorstellen behelst een initiatiefwet voor toegankelijke stations en treinen voor gehandicapten. Officieel moet het openbaar vervoer in 2030 toegankelijk zijn voor gehandicapten. Echter, de overheid heeft nog steeds geen voorschriften ontwikkeld hoe die toegankelijkheid er uit moet zien. Ondertussen koopt de NS nieuwe treinen zonder aanpassingen.
GroenLinks dient een initiatiefwet in die de toegankelijkheid van het openbaar vervoer bij wet vastlegt. Deze wet moet regelen dat vanaf nu bij de aanschaf van nieuw treinmateriaal toegankelijkheid een harde eis is. Ook stations moeten toegankelijk worden voor gehandicapten.

Het plan is vanaf morgen te vinden op www.groenlinks.nl

Femke Halsema


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl