Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 2 januari 2003

Wouter Bos presenteert Fonds voor Bereikbaarheid en Leefkwaliteit

Op zaterdag 4 januari opent Wouter Bos in Rotterdam de Meer Rood Op Straat-campagne, waarmee de PvdA de komende weken door het land trekt. Dit startschot zal vooraf worden gegaan door de presentatie van het Fonds voor Bereikbaarheid en Leefkwaliteit waarmee de PvdA de belastingopbrengst van het "kwartje van Kok" apart wil zetten om te kunnen investeren in zowel een verbetering van het openbaar vervoer en de aanpak van file-knelpunten, als investeren in natuurherstel en leefbaarheid in het hele land!

Om 13.00 uur geeft Wouter Bos tekst en uitleg in een historische tram die voor het Centraal Station staat.

De PvdA wil veel slimmer gaan investeren in infrastructuur. Dat betekent streven naar een hoger rendement per geïnvesteerde euro, in termen van betere doorstroming van verkeer, minder verkeersslachtoffers, betere leefkwaliteit voor de inwoners van Nederland.

Het kabinet heeft vooral geld vrijgemaakt voor wegen. Dat is weggegooid geld zolang niet tegelijkertijd wordt gewerkt aan beter openbaar vervoer, vooral in de steden, en elke gereden kilometer een eerlijke prijs kent. Anders zullen de nieuwe spitsstroken al snel weer filestroken zijn! In een poging zich van de goede kant te laten zien pleit het CDA nu ook voor een mobiliteitsfonds. Wij juichen het nieuwste CDA-standpunt om de accijnzen niet te verlagen van harte toe. Maar het CDA legt het accent, evenals het huidige kabinet, veel te sterk bij de aanleg van nieuwe wegen. Openbaar vervoer komt er bekaaid af en zorg voor de kwaliteit van de leefomgeving komt helemaal niet voor op het CDA-prioriteitenlijstje.

De PvdA zoekt naar combinaties van veiligheid, doorstroming en versterking van de leefomgeving, zodat we door 1 euro uit te geven, 3 dingen bereiken.

In het Plan voor het Fonds voor Bereikbaarheid en Leefkwaliteit staan, naast een aantal landelijke hoofdprioriteiten voor de PvdA, een reeks projecten die in onze ogen op regionaal niveau voorrang moeten krijgen, voorzien van bedragen en jaartallen.

Het volledige plan staat vanaf 4 januari, 13.00 uur op de website: www.pvda.nl