Gemeente Woudrichem

03/01/2003
Stadsgalerie Woudrichem winnaar Cultuurprijs 2002

Het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem heeft de Stadsgalerie Woudrichem tot winnaar van de Cultuurprijs 2002 verkozen. Vrijdag 3 januari is dat officieel bekend gemaakt door B&W tijdens de nieuwjaarsreceptie. De Stadsgalerie is verkozen uit totaal vijf genomineerden. De prijs die zij kreeg was een kunstwerk gemaakt door kunstenares Lummy Busstra en een oorkonde.

De overige vier genomineerden waren: Buurtvereniging Koepoort in de Vesting, het maandblad Poortaol van de Vesting, kunstverzamelaar en organisator van exposities in de Martinustoren aan de Kerkstraat in de Vestring de heer J. Verhoeven uit Woudrichem, bestuurslid van Muziek Podium Woudrichem en tevens organisator van diverse culturele activiteiten mevrouw T. Mocking uit Woudrichem, en de Stadsgalerie Woudrichem.De criteria waarom B&W de Stadsgalerie tot winnaar hebben gekozen zijn:


1) De Stadsgalerie Woudrichem bestaat reeds 6 jaar
2) Zij heeft ook een Kunstuitleen
3) Zij heeft haar bestaansrecht bewezen
4) De Stadsgalerie heeft bovenlokale uitstraling
5) Zij is met nadruk laagdrempelig
6) De Stadsgalerie trekt een breed publiek
7) De Stadsgalerie is nog niet eerder genomineerd

Jaap Hartman met de cultuurprijs 2002

Wat of wie is de Stadsgalerie Woudrichem?
In 1996 besloot Jaap Hartman, beeldhouwer en bronsgieter in Oudendijk, zijn lang gekoesterde wens, om een galerie in de Vesting Woudrichem op te richten, waar te maken. Hartman vond dat de Vesting een dergelijk kunstzinnig initiatief waardig was. Het vervolg is bij vele mensen binnen Woudrichem en ook ver daarbuiten bekend geworden. Stadsgalerie Woudrichem aan de Vissersdijk 35 is anno 2003 een bloeiend cultureel centrum, waar een breed publiek kunst kan bewonderen en tevens kopen. De Galerie is een stichting en heeft volgens Hartman vanaf het begin af aan altijd een ideele doelstelling gehad. "We zijn voor en door kunstenaars en we willen toegankelijke kunst presenteren, dat wil zeggen figuratief en soms een vleugje abstract.Daarnaast doen wij graag mee aan culturele activiteiten van divers pluimage binnen de Vesting."

De Kazerne
Hartman nam de kans om een Galerie op te richten met beiden handen aan, toen in 1996 de begane grond in De Kazerne vrij kwam. Sindsdien huurt hij deze van de Stichting Kazerne. "Een idealere plek kun je tocht niet hebben in de Vesting", zegt de beeldhouwer trots. Ongeveer een jaar na zijn intrek in De Kazerne verzamelde Hartman de overige, vrijwillige, bestuursleden bij elkaar: Frans van Oord-de Joode, Gini ten Cate, Marijke Munne en Huib Hak.
Vanaf die tijd schoot de bekendheid van de Galerie als een speer omhoog. Hartman: "We hebben afzet in heel Nederland, maar ook in België, en we lopen beurzen af, zoal de Holland Art Fair. Dergelijke uitstapjes maken je bekend ver buiten het Woudrichemse. Inmiddels hebben we circa 25 vaste kunstenaars bij de Galerie. Zij komen behalve uit de regio ook uit heel Nederland."

Kunstuitleen
Sinds enkele jaren huist in de Galerie ook de Kunstuitleen. Deze heeft de stichting overgenomen van de gemeente. Elke vier weken houdt de Stadsgalerie een ander expositie, waarbij de afdeling Kunstuitleen op aansluit. In de toekomst wil de Stadsgalerie blijven bijdragen aan een stuk culturele opwaardering van de Vesting door haar activiteiten lokaal, regionaal en landelijk te profileren.

Voor meer informatie Siert Hoeksema, telefoon (0813) 30 81 42, e-mail shoeksema@woudrichem.nl.

De prijswinnaars