UWV

UWV start reïntegratie langdurig WAO'ers

4 januari 2003

UWV start reïntegratie langdurig WAO-ers

UWV start in februari in drie regio's met een pilot om 1500 langdurig WAO-ers weer terug te begeleiden naar werk. In Maastricht, Hengelo en Alkmaar wordt met deze mensen besproken wat de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. Persoonlijke begeleiding en gerichte inzet van scholing moeten de kans op werkhervatting aanmerkelijk verhogen.

Met de resultaten uit de pilot verwacht UWV inzicht te krijgen in hoeverre mensen met een WAO-uitkering nog mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt. Degenen waarvan zonder meer duidelijk is dat er gezien de medische beperkingen geen mogelijkheden tot werkhervatting zijn, worden niet opgeroepen. Datzelfde geldt in eerste instantie voor mensen met een volledige WAO-uitkering die ouder zijn dan 55 jaar en langer dan tien jaar een WAO-uitkering hebben. De ervaring heeft geleerd dat de kansen op reïntegratie afnemen naarmate men ouder is en langer een WAO-uitkering heeft.

De pilot past in de visie van UWV waarbij werk voor inkomen gaat. Een uitkering komt aan bod als werken niet mogelijk is. Basis van de pilot is een persoonlijke aanpak, waarbij niet de beperkingen maar de mogelijkheden van de WAO-ers het belangrijkst zijn. Gehoor geven aan een oproep is niet vrijblijvend. Uitgangspunt is dat iemand die aan het werk kan daartoe ook verplicht is. Als iemand op dit moment nog niet kan werken maar er later wel mogelijkheden zijn, krijgt hij een traject voor sociale activering aangeboden. Daarmee levert het een bijdrage aan het ontwikkelen van maatschappelijk zinvolle activiteiten of het voorkomen van een sociaal isolement. De bedoeling is dat dit uiteindelijk leidt tot het vinden van een betaalde baan. UWV gaat ervan uit dat er onder de opgeroepen mensen ook een groep is voor wie het verrichten van betaalde arbeid niet mogelijk is. UWV werkt in de pilot samen met de betreffende gemeenten. De totale kosten van de pilot bedragen vijf miljoen euro.

Tot nu toe was de reïntegratie vooral gericht op mensen die kort een WAO- of WW-uitkering ontvangen. Deze mensen worden begeleid door veertig reïntegratiebedrijven waarmee UWV een contract gesloten heeft.

Over UWV
UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen, waaronder de Ziektewet, de Werkloosheidswet en de arbeidsongeschiktheidswetten WAO, WAZ en Wajong. UWV verzorgt de uitkering voor ruim 1,2 miljoen uitkeringsgerechtigden en int premies bij zo'n 400.000 werkgevers. Bij UWV werken in totaal ruim 22.000 medewerkers op meer dan 170 locaties.


---
Noot voor de redacties,