Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-01-2003
Poloitieberichten van 3/1 (13.00) t/m 4/1 (13.00)

Franeker: inbraak auto
Vrijdag tussen 00.40 uur en 11.00 uur is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Professor Wassenberghstraat. Uit de auto is een frontje van de radio-cdspeler weggenomen. Ook werd in en aan de auto een aantal vernielingen gepleegd. Zo zijn onder andere de linkerbuitenspiegel, het dashboardkastje en de antenne vernield. Een klein buurtonderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Franeker.

Stiens: aanrijding met gewonden
Vrijdag om 15.45 uur vond een aanrijding plaats op de Bredyk met de kruising Hege Hearewei. Een 22-jarige automobilist uit Leeuwarden zag, bij het oprijden, een busje, bestuurd door een 22-jarige inwoner uit Bunschoten, over het hoofd. In het busje zat eveneens een 18-jarige inwoonster van Bunschoten. De drie personen klaagden allen over pijn in de nek en zijn met twee ambulances overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De brandweer was aanwezig om eventueel een slachtoffer los te knippen, maar dit bleek niet noodzakelijk. Ten gevolge van de aanrijding is een lantaarnpaal gesneuveld. Beide voertuigen zijn afgesleept. De Bredyk is enige tijd afgesloten geweest, recht doorgaand verkeer werd over de parallelweg verwezen.

Sneek: aanhouding na winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 16.15 uur bevond zich een drietal mannen in een winkel aan de Galigastraat. Een van de drie wilde een armband bekijken. Ondertussen zag de bedrijfsleider dat een andere man het slot van de vitrine met audioapparatuur had verwijderd en er vandoor ging met een dvd-speler met afstandsbediening. Hierop zette de bedrijfsleider, een 29-jarige inwoner van IJLst, de achtervolging in. Hierop liet de man, een 18-jarige inwoner van Assendelft, de dvd-speler vallen, waarna de bedrijfsleider de man bij de Martinikerk kon aanhouden. De verdachte is overgedragen aan de politie. Het onderzoek naar de twee andere mannen loopt nog.

Leeuwarden: twee aanhoudingen
Vrijdag om 17.30 uur zag de politie dat twee personen elkaar een voorwerp overhandigden in de Nauwesteeg. Toen de twee de politie zagen dook men weg in een nis. Hierop werd besloten het duo in het kader van de Opiumwet te controleren. Bij hen werd een geringe hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Een 19-jarige inwoner van Heerenveen kon even later het bureau verlaten met een zogenaamde VAV (Versnelde Afhandeling Verslaafden). Bij een 31-jarige inwoner van Sneek werd nog een tweetal horloges aangetroffen en een tweetal jurken, inclusief prijskaartjes. Hierop werd de man, voor vermoedelijk winkeldiefstal, ingesloten in het bureau. Zaterdagmiddag kon hij het bureau, met een dagvaarding, weer verlaten.

Kootstertille: ernstig ongeval
Vrijdag om 16.10 uur was een 50-jarige inwoner van Kootstertille iets aan het opmeten in een in aanbouw zijnde loods achter zijn woning aan De Koaten. De man stond hierbij op een metalen steunbint, circa 3 tot 3 en een halve meter van de grond. De man viel naar beneden, met zijn hoofd op een andere metalen steunbint. Twee ambulances en de traumahelikopter waren ter plaatse. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het AZ in Groningen. Een politiewagen heeft de ambulance begeleid. Het letsel is onbekend, in ieder geval ernstig.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Vrijdag om 19.20 uur betrapte de beveiliging van een winkel aan het Hoeksterpad een 41-jarige inwoner van Heerenveen op diefstal van een paar grilworsten. In afwachting van de politie werd de verdachte overgebracht naar het magazijn. Hier liet hij zich dreigend uit richting twee medewerkers van de winkel. De verdachte is overgebracht naar het bureau voor winkeldiefstal en bedreiging. Aangifte is gedaan door een 38-jarige en een 24-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 20.15 uur nam een 23-jarige inwoner van Leeuwarden een zestal elektrische tandenborstels weg, met een waarde van 136,02 euro, uit een winkel aan het Kiryat Onoplein. Hierop ging de man er vandoor. Twee medewerkers van de winkel konden de verdachte ter hoogte van de Lawei aanhouden. Aan het bureau bleek de man zeven elektrische tandenborstels bij zich te hebben en vier vetmeters. De verdachte wilde niet vertellen hoe hij in het bezit van deze goederen was gekomen. Uit nader onderzoek bleken de vetmeters, met een waarde van 76 euro, afkomstig te zijn uit een winkel aan de Oude Nering. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoner van Hurdegaryp.

Leeuwarden: parkeerbonnen
Vrijdag tussen 19.30 uur en 22.00 uur werden in het kader van de actie In het verweer tegen het binnenstadsverkeer 68 parkeerbonnen uitgeschreven. Het betreft met name foutief geparkeerde autos op het Ruiterskwartier, Nieuweburen, Voorstreek en Bagijnestraat.

Leeuwarden: rijden onder invloed en rijbewijs ingevorderd Zaterdag omstreeks 00.25 uur reed een 56-jarige automobilist uit Leeuwarden op De Weaze tegen het verkeer in. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 595 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.00 uur werd een 21-jarige automobilist uit Harlingen gecontroleerd op het Noordijs. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: drie aanhoudingen na vervelend gedrag grote groep jongeren

Vrijdagavond zorgde een 13-jarige Leeuwarder voor problemen in het wijkgebouw aan de Achlumerstraat. De jongen werd gesommeerd te vertrekken, hetgeen hij ook deed. Hierop vertrok een grote groep jongeren, circa 20, naar de binnenstad van Leeuwarden. Zaterdag omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij in de omgeving van de Pier Panderstraat. In de Molenstraat was nog een buitenspiegel van een auto vernield. Aangifte hiervan is gedaan door een 35-jariuge inwoner van Leeuwarden. Bij de vechtpartij ziet de politie dat de eerdergenoemde 13-jarige een persoon vasthoudt. Hierop werd besloten de 13-jarige aan te houden. Op dat moment komt een 15-jarige inwoner van Leeuwarden dreigend op de politie aflopen. Deze krijgt daarop van een politieman een klap in het gezicht. Hierop kon de 13-jarige in de politiewagen worden gezet. Besloten werd, met enkele eenheden, de groep te verwijderen. Hierop ontstonden weer schermutselingen, waarbij de eerder genoemde 15-jarige werd aangehouden wegens belediging en een 17-jarige inwoner van Leeuwarden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Een politieman raakte hierbij geblesseerd aan zijn knie. Uiteindelijk werd een diensthond uit de auto gehaald en de groep verdreven in de richting van de Vrouwenpoortsbrug. De 13-jarige is, bij gebrek aan bewijs, in de loop van de nacht, in vrijheid gesteld. De twee overige verdachten zijn in de loop van zaterdagmiddag in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.35 uur werd een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd in de Egelantierstraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Rijksweg A32: rijden onder invloed
Zaterdag om 03.45 uur werd een 44-jarige automobilist uit Wolvega gecontroleerd op de parkeerplaats de Dorpshellen bij Oldeholtwolde. Hij lag te slapen in de auto. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 375 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Sneek: inbraak woning en diefstal auto
Tussen vrijdag 22.30 uur en zaterdag 08.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Wassenberghstraat. Gestolen werden een beurs, een gsm en een sleutelbos. Hiermee werd een rode Alfa Romeo 156 1.9jtd gestolen met het kenteken TX DN 09. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Sneek. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272