Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 4-01-2003 Persberichten Politie Limburg Zuid
Zaterdag 4 januari 2002 (JK - 14.20 uur)

Simpelveld: offerblok proberen open te breken
Vrijdag 3 januari werd aangifte gedaan van inbraak in een wegkapel aan de Brandstraat in Simpelveld. Onbekenden bleken één van de twee hangsloten waarmee het offerblok afgesloten was, geforceerd te hebben. Gezien de sporen vermoedt de politie dat ook gebruik is gemaakt van een bijl om het blok open te krijgen. Het offerblok werd zwaar beschadigd maar het lukte niet het open te krijgen. De aangerichte schade wordt op ongeveer 50,- geschat.

Landgraaf; aanrijding met beknelling
Door nog onbekende oorzaak botste vrijdag 3 januari om 13.15 uur een 22-jarige vrouw uit Landgraaf op de Honingmanstraat in die plaats frontaal op een haar tegemoetkomende auto welke bestuurd werd door een 60-jarige man uit het Duitse Kohlscheid. De Duitse bestuurder werd met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis maar hoefde niet opgenomen te worden. De klap van de aanrijding was zo hevig dat de vrouw uit Landgraaf met haar onderbenen bekneld raakte onder het dashboardvan haar auto. De brandweer moest er aan te pas komen om haar uit haar benarde positie te bevrijden. Daartoe moest onder andere het dak van de auto worden afgeknipt. Met een vermoedelijke beenbreuk en diverse kneuzingen werd het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis en werd opgenomen. Beide voertuigen raakten zeer zwaar beschadigd.

Eygelshoven; aanrijding met gewonden
Een 58-jarige autobestuurder uit Eygelshoven reed vrijdag 3 januari om 18.05 uur in Eygelshoven vanaf Portbeemden de Veldhofstraat op en wilde linksaf de Laurastraat inrijden. Daarbij zag de autobestuurder een over de Veldhofstraat tegemoetkomende 17-jarige bromfietsbestuurder uit Kerkrade over het hoofd. Er ontstond een aanrijding waarbij de bromfietsbestuurder hersenletsel opliep. Een 16-jarige uit Kerkrade afkomstige jongen die achter op de bromfiets zat, raakte eveneens gewond. Hij liep een open beenbreuk en een verbrijzelde knie op. Ter plaatse werd de ambulancedienst geassisteerd door hun Duitse collega`s. Beide gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Landgraaf; wilde achtervolging
Toen een politiepatrouille zaterdag 4 januari om 00.50 uur over de Hofstraat in Landgraaf reed, verhoogde een voor hen rijdende autobestuurder plotseling zijn snelheid en ging er vandoor. Met een snelheid van boven de 140 km/uur reed hij over de Hofstraat en negeerde ieder stopteken van de politie. Via diverse straten probeerde hij zich aan de controle van de politie te onttrekken. Daarbij ontstonden zeer gevaarlijke verkeerssituaties. Zo reed hij bijvoorbeeld met meer dan 100 km/uur door het rode licht op de kruising Heistraat-Tunnelweg-Rukkerweg-Schaesbergerweg. Inmiddels waren collega`s van de Heerlense politie ter assistentie geroepen. Op de Heerlense Rukkerweg reed de vluchtende autobestuurder dwars over een grasveld waarbij de politieauto vast kwam te zitten in de modder. De vluchtauto werd later verlaten aangetroffen in de Nazerethstraat en in beslag genomen. Daar bleek hij nog in botsing gekomen te zijn met een geparkeerde auto. De politie stelt een onderzoek in.

Kerkrade; ruiten politiebureau ingegooid
Een 38-jarige Kerkradenaar gooide zaterdag 4 januari om 04.40 uur drie ruiten in van het politiebureau gelegen aan de Ailbertuslaan in Kerkrade. Het bureau was op dat moment niet bemand. Dankzij de oplettendheid van getuigen, kon de politie korte tijd later de dader in een nabij gelegen woning aan de Hertogenlaan aanhouden. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt waarbij tevens de kosten van de vernielde ruiten op hem verhaald zullen worden.

Heerlen; ruiten ingegooid
Zaterdag 4 januari hield de politie om 04.45 uur een 39-jarige man uit Heerlen aan. Hij wordt ervan verdacht kort daarvoor met een trottoirtegel de ruit van een woning aan de Roebroekgats in Heerlen ingegooid te hebben. Eerder die nacht werden nog twee ruiten in die straat ingegooid. Mogelijk dat de verdachte daar ook voor in aanmerking komt.

Maastricht; munitie aangetroffen
Naar aanleiding van een melding trof de politie vrijdag 3 januari om 17.00 uur op een parkeerplaats aan de Kommel in Maastricht ongeveer 90 patronen aan van verschillend kaliber. Hoe de munitie daar gekomen is en wie daarvan de eigenaar is, is niet bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Meerssen; tegen lichtmast gebotst
Rijdend over de Fregatweg in Meerssen verloor een 22-jarige autobestuurder uit Bunde op vrijdag 3 januari om 20.30 uur de controle over zijn voertuig. Zijn auto raakte daardoor in een slip en botste tegen een langs de rijbaan staande lichtmast. De auto en de lichtmast raakten zwaar beschadigd. Mogelijk dat een op het wegdek aanwezige oliefilmlaag van dieselbrandstof in combinatie met een nat wegdek de oorzaak is van het verliezen van de controle over de auto.

Maastricht; valse krantenbezorger
In de avonduren van vrijdag 3 januari ontving de politie diverse meldingen van inwoners uit Maastricht omtrent een man die zich uitgaf als krantenbezorger van de Maaspost en de Trompetter. Gezien het late tijdstip en het feit dat de man nu nog een zalig Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar kwam wensen en daarbij ook nog om een gift vroeg, wekte dat verbazing. Aan de hand van het signalement, kon de politie omstreeks 23.45 uur op de Talienruwe in Maastricht een 25-jarige Maastrichtenaar aanhouden die in die straat de deuren afliep. Hij bekende gedurende de avond op verschillende plaatsen in Maastricht bij mensen aangebeld te hebben waarbij hij zich uitgaf als krantenbezorger. Met een gedeelte van de ontvangen giften bleek hij al gegeten en sigaretten gekocht te hebben. De man had nog 14,31 bij zich welk geld in beslag genomen werd. Hoeveel hij in totaal opgehaald heeft, is niet bekend. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake oplichting.

Susteren; kind gewond bij aanrijding
Rijdend over de Roosterderweg in Susteren kwam een 52-jarige autobestuurder uit Geleen op vrijdag 3 januari om 20.00 uur plotseling in botsing met een 5 jarig jongetje uit het Belgische Maaseik. Het kind rende vanachter een geparkeerde auto de weg op waardoor een aanrijding niet meer was te voorkomen. Met enkele hoofd- en schaafwonden werd de jongen gezien zijn woonplaats overgebracht naar het ziekenhuis in Maaseik.

Sittard; poging tot doodslag
Zaterdag 4 januari om 02.45 uur reed een 34-jarige man uit Elsloo in zijn auto over de Urmonderbaan in Sittard toen hij rechts ingehaald werd door een 51-jarige autobestuurder uit die plaats. De autobestuurder uit Elsloo herkende deze persoon als de man waarmee hij die avond een woordenwisseling had in een café in Elsloo. Ter hoogte de auto van de man uit Elsloo stuurde de verdachte plotseling naar links en veroorzaakte een aanrijding. Beide voertuigen raakten door de aanrijding beschadigd. Na de aanrijding stapte de verdachte uit en sloeg de man uit Elsloo. Daarna stapte de verdachte weer in en ging er vandoor. Omstreeks 04.45 uur wist de politie hem echter in zijn woning in Sittard aan te houden. Hem zal onder andere poging tot doodslag ten laste worden gelegd.