Ingezonden persbericht


Waterschap Vallei & Eem kan grote waterhoeveelheden goed aan

Sluizen in zomerkade bij Grebbedijk gaan vandaag open De grote hoeveelheden neerslag van de afgelopen dagen hebben nog niet tot grote problemen geleid in het gebied van Waterschap Vallei & Eem. Het waterschap kent drie gebieden waar mogelijk problemen kunnen ontstaan als er nog meer water zou worden aangevoerd. Dat zijn de Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen, de laaggelegen polders in het noorden van het waterschapsgebied en het Valleikanaal met de daarop uitmondende beken.

Grebbedijk
Door de hevige neerslag in Duitsland verwacht Rijkswaterstaat de komende dagen stijgende waterstanden in de Nederrijn. Het waterschap verwacht dat zaterdag de zomerkades in de uiterwaarden bij Wageningen zullen overstromen. Dat gebeurt bij een waterhoogte van 14.60 meter boven NAP bij Lobith. Naar verwachting zal het water aanstaande maandag verder stijgen tot ongeveer 15.60 meter. Als Rijkswaterstaat binnen 24 uur een hoogte van 16.00 meter bij Lobith verwacht, treedt fase 0 (voorzorg) van het calamiteitendraaiboek van het waterschap in werking. Daar is nu nog geen sprake van.

Wel neemt het waterschap routinematige voorzorgmaatregelen zoals het waarschuwen van de agrariërs die nog vee in de uiterwaarden hebben lopen. Ook zet het waterschap vandaag en morgen de zes sluizen in de zomerkade open. Zo kan het water geleidelijk de uiterwaarden binnenstromen en wordt voorkomen dat er schade aan de zomerkade ontstaat. Bij Oosterbeek heeft het waterschap de onlangs opgehoogde zomerkade over een lengte van 100 meter afgedekt met juten doek om de kade te beschermen. Hier heeft zich nog geen stevige grasmat ontwikkeld die de kade bij hoog water voldoende beschermt.

Eempolders en Arkemheen
In het Eemland staat water plaatselijk tot op het maaiveld. Dat komt omdat sommige percelen in het midden lager zijn dan aan de kanten en de grond verzadigd is met water. Daardoor kan het water maar langzaam wegstromen. Het waterpeil in de sloten is op veel plaatsen bijna een halve meter hoger dan normaal. Alle pompen en gemalen werken dag en nacht op volle kracht om de waterstanden weer omlaag te krijgen. Afgelopen nacht is het waterpeil nagenoeg gelijk gebleven. Nergens in het gebied heeft de bebouwing last van het overtollige water. Wel is het plaatselijk drassig.

Valleikanaal
Bijna al het water uit de Gelderse Vallei stroomt via het Valleikanaal en de Eem naar de randmeren. Het Valleigebied ligt tussen de hogere gronden van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Het waterschap heeft alle stuwen in dit glooiende gebied omlaag gedraaid om zoveel mogelijk water te kunnen afvoeren. Door de grote hoeveelheid te verwerken water komen enkele laaggelegen landerijen zoals de Schammerpolder langs de Barneveldse Beek ten noorden van Leusden wel blank te staan. Ook in het Binnenveld tussen Rhenen, Wageningen en Veenendaal staan enkele percelen onder water.

Het waterschap verwacht ook voor de komende dagen geen grote problemen, omdat er niet heel veel neerslag wordt verwacht.

Persbericht d.d. 3-1-2003 ( 2003/01 )


Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).