HOOGWATER DECEMBER 2002 / JANUARI 2003

ZATERDAG 4 JANUARI: 12.00 UUR

WATERSCHAP KLAAR VOOR HOOGSTE WATERSTANDEN

De waterstand in het Zuid-Limburgse Borgharen is momenteel 45.59 meter boven NAP. De waterstand vannacht in Borgharen gemeten, was 45.65 meter boven NAP. Dit betekent dat het Maaswater daar langzaam aan het zakken is. Waterschap Peel en Maasvallei verwacht morgenmiddag de hoogste waterstand in Venlo en maandagochtend in Bergen. De waterstand zal volgens de huidige prognoses van Rijkswaterstaat ongeveer 50 cm onder de bovenkant van de kades komen te staan. Dit is zo'n 30 cm lager dan de waterstand in 1995.

Maatregelen
De zijbeken van de maas hebben nog steeds een topafvoer, zoals o.a. de Neerbeek en de Haelensebeek. Dit betekent dat er veel pompcapaciteit nodig is om het overtollige water weg te pompen. Op dit moment zijn er zo'n 60 pomplocaties in bedrijf. Op locaties waar later naar verwachting pompen nodig zijn, staan deze gereed. Waterschap Peel en Maasvallei verwacht over voldoende capaciteit te beschikken om al het overtollige water uit de beken af te kunnen voeren. Verder zijn inmiddels waar nodig alle demontabele wanden opgebouwd om het Maaswater te keren. In Venlo, Steijl en Belfeld worden daarnaast demontabele wanden op de kademuren geplaatst.
Op een aantal plaatsen in de gemeente Arcen, Velden, Meerlo, Wanssum en Bergen worden de Maaskades verlengd met noodkades. Dit om te voorkomen dat het Maaswater het achterland in stroomt.

Vrijwillige kadewachten
De vrijwillige kadewachten inspecteren vandaag in het zuidelijk gebied Venlo-Thorn twee keer. In het noordelijk gebied Venlo-Mook zal vandaag één keer en morgen twee keer geïnspecteerd worden.

24 uur bereikbaar
Het kantoor van Waterschap Peel en Maasvallei is 24 uur per dag bereikbaar. De waterstanden zullen nauwlettend worden gevolgd, zodat alert gereageerd kan worden op veranderende situaties.

Volgend hoogwaterbericht
Aan het begin van de avond wordt een volgend hoogwaterbericht verspreid.


---