Politie Midden- en West Brabant

Grote brand in pindabedrijf te Werkendam

WERKENDAM, 04 januari 2003

WERKENDAM: Op zaterdag 4 januari 2003 ontstond brand in een pindabranderij / notenhandel in Werkendam. De brandweer kreeg rond 16.00 uur melding van hevige rookontwikkeling in het pand, gelegen aan de Calandstraat in Werkendam. Gezien de aard van de opgeslagen goederen (pindas en noten) rukte de brandweer met groot materieel uit. Brandende pindas en noten zijn namelijk lastig te blussen en zorgen voor veel rookontwikkeling. Bovendien moest de brandweer het bluswater over grote afstand betrekken, namelijk uit de haven van Werkendam. De Werkendamse brandweer kreeg daarbij assistentie van omliggende korpsen. Bovendien leverde de brandweer van het Stadsgewest Breda een ladderauto, een rijdende commandopost, een verbindingenvoertuig en een unit voor de logistieke verzorging van de brandweerlieden. Circa 60 brandweermensen bestreden de brand. De politie zette met circa 12 personeelsleden de omgeving af. De rookwolken waren in de wijde omgeving te zien.

De brandweer richtte zich op het redden van de naastgelegen bedrijven, hetgeen lukte. Het bedrijfspand van de pindabranderij / notenhandel was niet te redden en is geheel verloren gegaan. Rond 19.10 uur werd het sein brand meester gegeven. De verwachting is dat de brandweer tot diep in de nacht bezig zal zijn met het nablussen. De overburen van het bedrijf zijn tijdelijk elders ondergebracht. Inmiddels zijn zij terug gekeerd naar hun woning.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Voor zover bekend was er geen sprake van werkzaamheden of bedrijfsactiviteiten op het moment van het ontstaan van de brand. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Het exacte schadebedrag is op dit moment nog onduidelijk. Volgens deskundigen van brandweer en GGD is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid en/of het milieu.

Bron: Jeroen Steenmeijer