Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 19 december 2002

Meer Rood op straat in Rotterdam

In januari zijn alle PvdA politici dag in dag uit in het land. In alle steden en dorpen voeren lokale en provinciale politici samen met de andere PvdA leden campagne. Ze zijn vrijwel dagelijks op straat te vinden. Alle kandidaat Tweede Kamerleden, Eerste Kamerleden, Europarlementariërs en vele andere PvdA-ers gaan dagelijks met drie bussen het land in om de campagnes in de steden en dorpen te ondersteunen. Zij bezoeken in 17 dagen minstens 50 steden en gaan met de lokale PvdA-ers de straat op onder de titel "Meer Rood op Straat".

Op zaterdag 4 januari gaat de verkiezingskaravaan naar Rotterdam. De PvdA-ers zullen in drie groepen uiteen gaan en verschillende wijken van deze stad bezoeken.

Het eerste team zal zich vanaf Rotterdam Centraal Station naar de markt Delftshaven op het Grote Visserijplein begeven. Een groep gaat naar de markt met tram 7. Een andere groep gaat lopend via de West-Kruiskade, 1ste en 2de Middellandstraat, Vierambachtstraat, Historisch Delftshaven en Schiedamseweg naar de markt. En de eventuele derde groep gaat met de metro. Tijdens alle drie de routes zal er gefolderd en gepraat worden met de passanten. Van 11.45 tot 15.00 uur staan de drie groepen op de markt met kleine kraampjes met materiaal. Gewapend met megafoon en zeepkist zullen zij de aandacht trekken van de marktlui en het winkelende publiek.

Het tweede en het derde team zullen in de PvdA-campagnebus om 11.00 uur aankomen bij het PvdA-partijkantoor "Smalthof", Willem Smalthof 95.

Het tweede team heeft als thema: samen wonen, samen leven. Om 11.20 uur bezoeken de PvdA-ers het Leger des Heils op de Westzeedijk. Daar spreken zij met dak- en thuislozen en prostituées van de Keileweg. Vanaf 12:30 uur gaan de PvdA-ers naar de markt in het centrum. Onder begeleiding van een Joodse klezmerband gaan zij het gesprek aan met mensen.

Rond 14:30 uur gaan de PvdA-ers langs de deuren om te praten met bewoners. Zij lopen richting bewonersorganisatie de Cool. In de Cool hebben de PvdA-ers een gesprek met de bewonersorganisaties uit de Rotterdamse wijken Cool en Oude Westen.

Het derde team bezoekt de wijk Feyenoord. Om 11.30 uur worden de PvdA-ers ontvangen in winkelcentrum Vuurplaat. Vandaar uit gaan zij rond 12.30 uur naar het Afrikaanderplein om op de markt te spreker met aanwezigen. Van 14.00 tot 15.00 uur hebben de PvdA-ers een lunch met de Turkse vereniging Halk Birlige, Afrikaanderplein 3. Gevolgd door een nieuwjaarsreceptie van bewonersorganisaties en wijkverenigingen.

Het speciale team 'de Rode Ingenieurs' (Jeroen Dijsselbloem, Staf Depla en Diederik Samsom) zullen ook op 4 januari Rotterdam aandoen, gewapend met een videocamera, en zullen op een geheel eigen manier campagne voeren. Om 11:00 zullen zij in Rotterdam Centraal Station op een ludieke wijze het gesprek aangaan met reizigers. Van 13:00-14:00 zullen zij een gesprek hebben met enkele tramwagenbegeleiders van de RET (gesubsidieerde banen). Hierna zullen zij zich naar de 'Koopgoot' (Hoogstraat) begeven, waar zij zich onder het winkelend publiek zullen manifesteren. Om 15:00 uur zal het winkelcentrum Zuidplein worden bezocht door de Rode Ingenieurs.

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos brengt ook een bezoek aan de markt op de Binnenrotte, bij station Blaak. Om 13.30 uur zal Wouter Bos de aanwezigen toe spreken bij het PvdA-kraampje, op de hoek van de Hoogstraat-Binnenrotte. Vervolgens gaat Bos in gesprek met passanten. Om 14.00 uur bezoekt Wouter Bos station Blaak en helpt hij de conducteurs mee met het controleren van toegangsbewijzen.

Om 16.00 uur komen de drie teams weer samen in restaurant Calypso, Mauritsweg 5. Hier vindt een openbare nieuwjaarsborrel plaats tot 18.00 uur. Aanwezigen krijgen de kans om met de PvdA-ers te praten. Tijdens deze borrel zullen alle teams een korte presentatie houden over hun bevindingen van de dag en ook de Rode Ingenieurs houden een presentatie. Om 17.15 uur houdt Johan Stekelenburg een speech.