Ingezonden persbericht


Persbericht

Luchtvaartmuseum verlaat na meer dan 30 jaar Nationale Luchthaven 'Historische' Aviodome-koepel verdwijnt van Schiphol

Meer dan drie decennia lang had het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome een markante plaats in de 'skyline' van Schiphol . Op 5 januari aanstaande sluit de Aviodome haar deuren definitief voor het publiek en gaat de koepel, met Nederlandse luchtvaarthistorie, verdwijnen. In Lelystad zal in juli 2003 het gloednieuwe Nationaal Luchtvaart-ThemaPark Aviodrome de poorten openen. Nu is er nog éénmaal de kans om het museum te bezoeken; tijdens de kerstvakantie staat de Aviodome-koepel bol van de activiteiten.

Historie in een koepel
In de markante Aviodome-koepel, ooit de grootste aluminium koepel ter wereld, staan meer dan 25 historische vliegtuigen tentoongesteld. Samen vertellen de oude 'kisten' het verhaal van de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Een aantal machines staat opgesteld in zogenaamde diorama's; reusachtige decors die een historische gebeurtenis laten zien waarin het betreffende vliegtuig de hoofdrol vervult. Zo zien bezoekers bijvoorbeeld de eerste Nederlandse helikopter in actie tijdens de watersnoodramp in 1953, een oude Fokker tweedekker die klaar staat om op te stijgen in mei 1940 en de allereerste vlucht in Nederland met de Wright Flyer in 1909. In het museum is ook de pijlsnelle F-104G Starfighter te zien: de voorganger van de F-16. En er is nog veel meer!

Kerstactiviteiten
Bijna overal ter wereld wordt Kerstmis gevierd. Dit gebeurt in elk land op een andere manier en met andere gewoontes. Van 21 december 2002 tot en met 5 januari 2003 is bij acht vliegtuigen uit verschillende landen speciaal de aandacht gericht op buitenlandse kersttradities. Bij de Wright Flyer uit Amerika is bijvoorbeeld een spannende verhaal over "Rudolph the Rednosed Reindeer" te horen. En niet alleen Rudolph vliegt met Santa door lucht, ook de vliegende kerstbomen vliegen tijdens de kerstdagen in het rond in de Aviodome. Van piepschuim kunnen kinderen zelf vliegende kerstbomen maken. Ook voor 'grote' bezoekers is er iets bijzonders; in het filmtheather van het museum zal de voorpremière van de documentaire 'Connie's Comeback' te zien zijn. Deze documentaire, met veel beelden vanuit de lucht, geeft een 'insiders view' van de restauratie en de overvlucht naar Nederland van de Lockheed 'Connie' Constellation.
De feestelijke kerstactiviteiten in het luchtvaartmuseum vallen samen met de allerlaatste mogelijkheid om de Aviodome op Schiphol te bezoeken. Het luchtvaartmuseum sluit namelijk op 6 januari. Na deze datum gaat de Aviodome verhuizen naar de luchthaven Lelystad om daar in juli 2003 het nieuwe Nationaal Luchtvaart-ThemaPark AVIODROME te openen. Dit dynamische themapark wordt vele malen groter dan de huidige Aviodome en heeft veel interessante attracties zoals een luchtvaart-tijdmachine en flight simulators.

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is in de kerstvakantie dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Op 2e Kerstdag geopend van 12.00 - 17.00 uur. Gesloten op 1e Kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag. De Aviodome is nog geopend tot 6 januari 2003. Hierna opent het nieuwe Nationaal Luchtvaart -Themapark Aviodrome in juli 2003 haar deuren op de luchthaven Lelystad. Meer informatie is te krijgen via 020-406 8000 of ww.aviodome.nl . De Aviodome bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Bezoekers kunnen goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol, waar ook andere Schiphol-attracties zoals Schiphol Plaza en het Panoramaterras gevestigd zijn.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol; tel. voor de pers: 020-406 7245 / 06 22 19 70 42;
Jodie Staphorst / Ralph Fischer / Peter F.A.van de Noort, december 2002.