GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 januari 2003 11:30
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zondag 5 januari: Marijke Vos en Wijnand Duyvendak in Rotterdam e.o.

( 3 januari 2003)

Op zondag 5 januari onthult Marijke Vos (nr. 2 kandidatenlijst) in Rotterdam Delfshaven het eerste 'groetzone-bord'. Op dezelfde dag zal Vos samen met Wijnand Duyvendak (nr. 3) in de Voornse Duinen ten zuiden van Rotterdam protesteren tegen de jacht.


1. Onthulling Groetzone-bord in Rotterdam


Met de onthulling van een speciaal verkeersbord in de Korenaardwarsstraat (Rotterdam Delfshaven) stelt Marijke Vos de eerste 'groetzone' in Nederland in werking. GroenLinks wil met zulke groetzones de contacten tussen bewoners bevorderen. Waar bewoners elkaar groeten, zullen ze makkelijker onderling afspraken maken waardoor uiteindelijk gevoelens van onveiligheid verminderen.

Deze aanpak is onder de naam Stadsetiquette door voormalig GroenLinks wethouder Herman Meijer bedacht en de afgelopen jaren in Rotterdam met succes beproefd. De Korenaardwarsstraat in Rotterdam is daar een schoolvoorbeeld van.

Hoewel het huidige Rotterdamse college de Stadsetiquette-projecten voort wil zetten, is daarvan nog weinig zichtbaar. Met de Groetzone-actie moedigt GroenLinks bewoners en politiek aan om a la de Korenaardwarsstraat door te gaan.


2. Actie tegen de jacht


Vanuit Rotterdam reizen Marijke Vos en Wijnand Duyvendak naar de Voornse Duinen, waar ze borden zullen oprichten tegen de jacht. In dit gebied overwinteren momenteel duizenden ganzen. Nu zijn deze dieren nog beschermd. Als het aan de huidige coalitie ligt dit jaar voor het laatst. De rechtse coalitiepartijen hebben in december in de Kamer bedongen dat de jacht op vossen, kraaien, herten, zwijnen en ganzen weer wordt toegestaan.

De jacht is volgens GroenLinks wreed, verwerpelijk en onnodig. De economische schade van deze diersoorten is voor de boeren zeer beperkt, met name omdat vreetschade aan landbouwgewassen wordt vergoed door de overheid.

Voor veel ganzensoorten is Nederland een belangrijk doorreisland. Het vrijgeven van de jacht zal de stand van de overwinterende soorten regelrecht bedreigen. Het dierenleed en de schade aan diersoorten wegen voor GroenLinks zwaarder dan de beperkte economische schade die de dieren veroorzaken en het plezier van jagen.

Programma zondag 5 januari

12.30 uur: verzamelen bij 'Nieuwe Westen' Pupillenstraat 56, Rotterdam 13.00 uur: onthulling Groetzone-bord in Korenaardwarsstraat 14.30 uur: vertrek per busje vanaf Rotterdam CS (noordzijde) 15.00 uur: Voornse Duinen, parkeerplaats Quackjeswater: 1e bord plaatsen 15.30 uur: Quackgors: borden plaatsen
16.00 uur: Napraten in 'Droogdok Jan Blanken' (Industriehaven 50, Hellevoetsluis)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -