Ingezonden persbericht

Websites politieke partijen soms zeer slecht bereikbaar

Nederlandse monitoring site controleert websites partijen

UTRECHT, 20030104 -- De Nederlandse burger gaat 22 januari 2003 opnieuw naar de stembus. Veel Nederlanders laten zich in hun politieke keuze bijstaan door websites van politieke partijen en stemwijzers. Zeker nu 61 procent van de Nederlanders van zestien jaar en ouder gebruik maakt van het internet (NIPO, juni 2002), is het belangrijk dat deze sites ook goed bereikbaar zijn. Dat is echter niet altijd zo, aldus WatchMouse, een Nederlandse monitoring dienstverlener.

Zo was de website van de PvdA in week 48 in 7,7% van de gevallen onbereikbaar, en die van de VVD in week 51 voor 6% van de geïnteresseerden niet te gebruiken. Dit betekent dat een groot deel van de bezoekers in die periode een foutmelding op hun scherm te zien kregen in plaats van de website van de partij.

Dit blijkt uit de meetresultaten van WatchMouse (www.watchmouse.com), een Nederlandse site welke de beschikbaarheid en werking van websites controleert. WatchMouse heeft de afgelopen weken met behulp van haar online monitoring software regelmatig "contact" gezocht met de websites van een twintigtal politieke partijen. WatchMouse heeft de website van deze partijen ruim 200.000 keer vanaf verschillende locaties gecontroleerd en komt met interessante observaties:


* Op sommige dagen waren juist sites van grote partijen het slechtst bereikbaar.
* De meest voorkomende fout was het niet reageren van de site, waar bij vier pogingen achtereen geen reactie kwam
* Regelmatig werd de toegang geweigerd (bij de Groenen zelfs 8% van de fouten) of trad er regelmatig een interne server fout op (o.a. bij de VVD)
* De site van Beweging Vooruit was enige tijd geheel onbekend op delen van het Internet
* De bereikbaarheid van de politieke sites is met 99.0% tot 99.8% in het algemeen iets slechter dan commerciele sites, maar veel beter dan particuliere sites. De uitzonderingen van 92.3% en 94% zijn echter zeer ongebruikelijk voor commerciele sites.

WatchMouse, Europees marktleider in monitoring services voor internetsites en E-commerce toepassingen.

WatchMouse werd begin 2001 opgericht in Utrecht en controleert de servers van vooraanstaande bedrijven over de hele wereld. De WatchMouse services zijn in vijf talen beschikbaar en worden via het wereldwijde WatchMouse-netwerk vanaf verschillende locaties (Orlando, Amsterdam, Singapore) uitgevoerd.

WatchMouse heeft duizenden abonnees in de volgende landen: Amerikaans Samoa, Andorra, Australië, België, Brazilië, Bulgarije, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hong-Kong, Ierland, Italië, Litouwen, Maleisië, Marokko, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Singapore, Slovenië, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zweden, Zwitserland