FNV


FNV start campagne rond ziekenfonds

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal geeft morgen de officiële aftrap voor de zieken-fondscampagne, die de vakbeweging een maand lang gaat voeren. Op vijftig servicepunten in het land kunnen leden hun bestaande ziekenfondsverzekering onder de loep laten nemen. Via een speciaal ontworpen site kan iedereen op zoek gaan naar de beste ziekenfondsver-zekeraar. Dat kan voor gezinnen soms honderden euro's besparing opleveren.

Tweederde van de Neder-landse bevolking is verzekerd via het ziekenfonds. Meer dan 90 procent heeft een aanvullende verzekering. FNV Financieel Advies, een onafhankelijk adviseur die is opgericht door de vakbewe-ging, heeft ontdekt dat de meeste mensen in het ziekenfonds niet optimaal verzekerd zijn. De verzeke-raars hebben per 1 januari een forse premieverhoging doorgevoerd. "Die is voor een deel terecht", zegt FNV-bestuurder Agnes Jongerius, "want de vraag naar zorg wordt groter naarmate de vergrijzing toeneemt. Maar door uitsluitend het nominale deel van de premie te verho-gen, pakt het vooral nadelig voor de lage inkomens uit."

Met de huidige economische recessie, die velen ook in hun portemonee voelen, biedt de campagne daarom een aantrekkelijk alternatief. "Veel mensen zijn onnodig duur verzekerd", zegt Jonge-rius. "Met deze campagne kunnen we mensen snel doorverwijzen naar het beste alternatief, zowel in kwaliteit als prijs."

Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.

Maandag 6 januari
15.30 uur, Perzikweg 7, Leiden. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal verricht in het Ledenservicepunt Leiden de aftrap van de ziekenfondscampagne. In januari kunnen FNV-leden terecht bij zo'n 50 steunpunten om hun ziekenfondsverzekering te vergelijken met andere goedkopere of betere aanbieders. De Waal maakt maandag voor twee FNV-leden een eerste vergelijking.

20 uur, regiokantoor van FNV Bondgenoten, Leonard Springerlaan 23 in Groningen. Regionale ledenvergadering over de voorstellen voor de nieuwe CAO Metaal en Technische Bedrijfstakken. De huidige CAO loopt tot 1 mei 2003. Meer informatie bij voorlichter Marco van Moort, telefoon 030-2738257.
Dinsdag 7 januari
20 uur, Vakbondscentrum, Tadingastraat 3 in Leeuwarden. FNV Bondgenoten organiseert regionale ledenvergadering over de nieuwe CAO Metaal en Technische Bedrijfstakken. (Zie ook maandag 6 januari.)

Eerste onderhandelingsronde over de CAO in de timmerindustrie (15 duizend werknemers). Meer informatie bij FNV Bouw-voorlichter Anne Pols, telefoon 0348-575589 of 06-53734494.
Woensdag 8 januari
15 uur, Beatrixgebouw, Jaarbeurs in Utrecht. Lodewijk de Waal spreekt op de manifestatie van het Nationaal Revalidatiefonds 'Gehandicaptenbeleid: is Nederland gidsland of ontwikkelingsland?'. Verder geeft staatssecretaris Ross-Van Dorp haar visie op het Jaar van de Gehandicapten en de positie van mensen met een (lichamelijke) handicap. Professor Wim van den Heuvel presenteert aansluitend de resultaten van zijn onderzoek. Meer informatie via het congresbureau, telefoon 0345-576642.

20 uur, FNV-ledenservicegebouw, Hoofdstraat 26 in Hoogeveen. FNV Bondgenoten organiseert ledenvergadering over de nieuwe CAO Metaal en Technische Bedrijfstakken. (Zie ook maandag 6 januari.)
Donderdag 9 januari
14 uur, Den Haag. FNV-bestuurder Agnes Jongerius bespreekt met werkgevers en gemeenten in de Raad voor Werk en Inkomen de gewenste uitgangspunten bij het arbeidsmarktbeleid voor de volgende kabinetsperiode. Verder komt 'de brief aan de informateur' aan de orde. Meer informatie via de RWI, telefoon 070-7890789.
Vrijdag 10 januari
Tweede onderhandelingsronde over de CAO in de tentoonstellingsbouw (307 werknemers). Tijdens de eerste ronde boden de werkgevers 0 procent loonsverhoging. Meer informatie bij FNV Bouw-voorlichter Anne Pols, telefoon 0348-575589 of 06-53734494.
Zaterdag 11 januari
10-13 uur, Poort van Limburg, Bassin 5 in Weert. Discussie over arbeidsmigratie met Belgische en Duitse vakbonden, Poolse arbeidersvereniging en de politici Bouwman (lid Europees Parlement voor GroenLinks) en Hoes (Gedeputeerde Noord-Brabant voor CDA). Meer informatie bij FNV Bouwvoorlichter Anne Pols, telefoon 0348-575589 of 06-53734494.
© 2002 FNV