Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 5-01-2003 Persberichten Politie Limburg Zuid
Zondag 5 januari 2003 (JK-13.30 uur)

Landgraaf; duur telefoontje
Zondag 5 januari zag een politiepatrouille om 04.25 uur een 20-jarige man uit Kerkrade in een auto over de Emmastraat in Landgraaf rijden. Omdat de man achter het stuur van zijn auto met zijn mobiele telefoon niet handsfree telefoneerde, werd hem een stopteken gegeven. Bij een verdere controle bleek dat de persoon gereden had zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het onderzoek aan het bureau bleek hij ook nog eens een valse naam opgegeven te hebben. Met drie processen-verbaal rijker mocht de verdachte in de loop van de nacht weer naar huis.

Landgraaf; baldadigheid
Zoals de laatste tijd gebruikelijk hield de politie in verband met de overlast rondom het Sunplein in Landgraaf ook weer in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 januari een oogje in het zeil. Kort na sluitingstijd van de disco`s werd gezien hoe een 27-jarige man uit Landgraaf een vuilnisemmer, welke bevestigd was aan een lichtmast, van deze mast afsloeg. Na gesommeerd te zijn de emmer terug te plaatsen, werd hij bekeurd ter zake baldadigheid.

Heerlen; 15-jarige autobestuurder rijdt door
Rijdend in de auto van zijn vader verloor een 15-jarige Heerlense jongen rijdend over de Ganzeweide in Heerlen op zaterdag 4 januari om 12.50 uur de controle over de auto. Hij botste tegen een lichtmast en reed na de aanrijding door. Op de Beersdalweg wist de politie de knaap in de zwaar beschadigde auto aan te houden terwijl hij voor een rood verkeerslicht stond te wachten. De jongen bleek zonder toestemming van zijn vader de autosleutels weggepakt te hebben en was daarna gaan rijden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Heerlen; dronken autobestuurder botst tegen politieauto Toen op zaterdag 4 januari om 22.20 uur een politieauto over de Gasthuisstraat in Heerlen langs een geparkeerde auto reed, reed de bestuurder daarvan, een 29-jarige Heerlenaar, zonder te kijken weg en botste tegen de flank van de politieauto. Na de aanrijding reed de Heerlenaar zonder te stoppen gewoon door. Ver kwam hij niet omdat hij bij de Groene Boord klemgereden en aangehouden kon worden. De verdachte bleek alcohol gedronken te hebben. De blaastest aan het bureau gaf een promillage aan van 1,41; bijna drie keer meer dan het toegestane. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en er zal proces-verbaal opgemaakt worden.

Maastricht; gewapende overval op tankstation
Zaterdag 4 januari om 14.50 uur pleegde een met een mes bewapende man een overval op het tankstation aan de Gewantmakersdreef in Maastricht. Onder bedreiging moest een 20-jarige medewerkster van het station de inhoud van de kas afgeven waarna de overvaller naar buiten vluchtte. Daar stapte hij op en fiets en fietste weg in de richting van de kruising met de Klokbekerstraat. De verdachte had een Zuid-Europees uiterlijk, was ongeschoren, droeg een baseballpet en een klein model bril vermoedelijk een zonnebril. Hoe groot de buit is, is niet bekend.

Maastricht; belediging en verzet
Toen de politie op zondag 5 januari om 04.35 uur enkele personen op de Markt in Maastricht aansprak omtrent hun baldadig gedrag, dacht een 17-jarige Maastrichtenaar zich daarmee te moeten bemoeien en probeerde een discussie aan te gaan met de politie. Toen hij merkte dat de politie daarop niet wilde ingaan, beledigde hij de patrouille waarop hij werd aangehouden. Tijdens die aanhouding pleegde hij zoveel verzet dat hij geboeid moest worden overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Maastricht; brand in hal van flat
Onbekenden staken op zondag 5 januari om 03.50 uur in de centrale hal van een flat aan de Cruijshaag in Maastricht een stapel oud papier in brand. Daardoor ontstond een grote rookontwikkeling. Diverse bewoners vluchtten hun appartement uit de straat op. Omdat één van hen flink wat rook ingeademd had, werd de ambulance gewaarschuwd. Deze man werd ter plaatse behandeld en hoefde niet naar het ziekenhuis. Nadat de brandweer het vuur geblust had en de ergste rook was weg getrokken, mochten de bewoners weer hun woningen is. Onbekend is hoe groot de schade is.

Maastricht; twee blote konten
Zondag 5 januari hield de politie om 05.10 uur een groep jongeren in de gaten omdat zij in het centrum van Maastricht voor de nodige overlast zorgden. Toen de groep dat merkte, vond een 16-jarige Maastrichtenaar en een 17-jarige inwoner uit het Belgische Lanaken het nodig zich met hun achterwerk naar de politie te keren waarbij ze hun broeken lieten zakken, bukten en hun blote kont in de richting de patrouille wezen. Daarop werd het tweetal ter zake belediging aangehouden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sittard; brand in leegstaande school
Zondag 5 januari ontstond om 00.05 uur een uitslaande brand in een leegstaande school aan de Deken Haenraetsstraat in Sittard. Doordat de brandweer snel ter plaatse was, was het vuur vlug geblust. Een circus dat tijdelijk standplaats had ingenomen in de directe nabijheid van de school, heeft geen gevaarzetting ondervonden. Hoe groot de schade is, is niet bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Born; dronken bestuurder
Een onder invloed van alcohol en medicijnen verkerende 37-jarige man uit Born botste zondag 5 januari om 02.30 uur tegen een paal op de Kerkrstraat te Born. Na de aanrijding ging de verdachte er vandoor doch werd korte tijd later aangehouden in zijn woning. Een blaastest aan het bureau leverde een alcoholpromillage op van 1,90; bijna 4 keer zoveel als toegestaan. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.