Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-01-2003
Politieberichten van 4/1 (13.00) t/m 5/1 (13.00)

Lemmer: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 17.00 uur zag een klant in een winkel aan de Stationsweg dat een andere klant een slof met acht pakjes sigaretten wegnam. Toen de verdachte, een 23-jarige inwoner van Ossendrecht, hierop werd aangesproken viel de slof uit zijn jas. De verdacht is hierop overgebracht naar het bureau en kon dit om 19.00 uur met een kort-om weer verlaten. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Steenwijk.

Oudeschoot: twee verdachten aangehouden
Zaterdag omstreeks 17.15 uur kreeg de politie een melding dat twee jongens hadden geprobeerd in te breken in een hokje van Talant aan de Schoterlandseweg. De melder had een goed signalement van de twee jongeren. In de omgeving werd niemand meer aangetroffen. Aan de hand van het signalement kon een 14-jarige inwoner van Heerenveen in Heerenveen worden aangehouden, even later gevolgd door de aanhouding van een andere inwoner van Heerenveen van 13 jaar. Proces-verbaal is opgemaakt, de twee verdachten komen in aanmerking voor SPOED. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoner van Oudeschoot.

Joure: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 19.10 uur nam een 28-jarige inwoner van Joure een viertal flessen sterke drank weg uit een winkel aan de Midstraat. In de Kerkstraat kon de verdachte door een aantal personeelsleden worden aangehouden. Op de terugweg naar de winkel begon de verdachte het personeel fysiek te bedreigen. De man is vervolgens door de politie overgebracht naar het bureau. Aangifte is opgenomen voor winkeldiefstal en bedreiging.

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdagavond werd ingebroken in een basisschool aan de Familie van der Weijstraat. Met een grote straattegel was een raam van de gang ingegooid. Vermoedelijk zijn wat etenswaren uit de directiekamer ontvreemd.

A7: rijden onder invloed
Zaterdag om 22.10 uur kreeg de politie een melding van gevaarlijk rijgedrag op de A7 bij Joure. De meldster kon via de gsm de politie informeren, die de automobiliste, die het gevaarlijk rijgedrag vertoonde, aanhield op de A7, richting Sneek. Op het bureau blies de 42-jarige automobiliste uit Sneek 840 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

Grou: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zaterdag om 22.15 uur zag de politie een 27-jarige automobilist uit Grou rijden door de Paviljoenstraat. Na controle bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 845 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Omdat de verdachte het rijbewijs niet bij zich had, werd naar zijn woning gereden om dit alsnog op te halen. Hier begon de verdachte zich te verzetten. Hierop is de man geboeid weer overgebracht naar het bureau. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Donkerbroek: aanrijding met dodelijk afloop
Zaterdag omstreeks 22.30 uur reed een 20-jarige automobilist uit Oosterwolde, met een 18-jarige inzittende, eveneens uit Oosterwolde, komend vanaf de richting Wijnjewoude, gaande in de richting van Oosterwolde, over de provinciale weg N381. In de scherpe bocht na het pompstation raakte de auto met hoge snelheid in de rechterberm, vervolgens schoof de auto naar de linkerberm en raakte daar een boom. De auto draaide vervolgens 180 graden en kantelde in de Opsterlandsche Compagnonsvaart. De auto kwam op de kop in het water terecht. De inzittende maakte zijn gordel los, heeft nog even gezocht om de bestuurder, en verliet vervolgens via de achterklep de auto. Na nog een korte zoektocht zocht de man hulp bij een woning aan de Vaart Westzijde. Vanuit hier werd 112 gebeld. Brandweer, berger, ambulance en politie waren snel ter plaatse. Toen de wagen op het droge werd getild bleek er niemand meer in te zitten. Hierop werd een duikploeg ingezet, die het slachtoffer om circa 23.20 uur aantrof in het water, circa 10 meter van de auto verwijderd. Het slachtoffer is vermoedelijk door verdrinking om het leven gekomen. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek. De weg is tot middernacht afgezet geweest, tussen Donkerboek en Drie Tolhekken.

Sneek: aanhouding verdachte
Zondag omstreeks 00.55 kreeg de politie een melding dat een man met een mes een portier van een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat had bedreigd. De verdachte was er ondertussen vandoor gegaan. Op de Koninginnebrug zag de politie dat een man met een mes verdween in de richting van de Looxmagracht. Vervolgens rende hij de Schoolstraat in, waar de politie de verdachte kwijtraakte. Even later zag de politie een man in de Leliestraat lopen, die voldeed aan het signalement. De man werd aangehouden. Het mes werd niet meer aangetroffen. Aangifte wordt gedaan door een 23-jarige inwoner van Sneek.

Harlingen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag om 01.50 uur zag de politie een 45-jarige automobilist uit Midlum rijden over de Oude Ringmuur. Na controle bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 710 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Ook werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Jubbega: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag om 01.45 uur zag de politie een 38-jarige automobilist uit Jubbega rijden over de P.W. Janssenweg. Na controle bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Ook werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Franeker: drie flessen drank gestolen
Zondag om 02.00 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Een man gooide het raam in en verdween vervolgens met drie flessen sterke drank. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, echter zonder resultaat. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Dongjum.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondag om 03.35 uur zag de politie een 30-jarige automobilist uit Almere rijden over de K.R. Poststraat. Na controle bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.

Surhuisterveen: openlijke geweldpleging
Zondag om 00.15 uur kreeg de politie een melding dat bij een eetgelegenheid aan de Groningerstraat een groepje jongeren vernielingen pleegde. De eigenaar had de jongeren de toegang ontzegd, waarop een raam door een straatklinker werd vernield. Hierop vertrok de groep. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, maar de groep niet meer aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Surhuisterveen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag om 03.50 uur controleerde de politie een 54-jarige automobiliste uit Leeuwarden op de Voorstreek. Het blazen op straat lukte niet. Op het bureau weer wel, maar niet op het ademanalyseapparaat. Vervolgens werd een GGD-arts gewaarschuwd, die een bloedproef van de verdachte af heeft genomen.

Wolvega: belediging
Zondag om 04.20 uur reed de politie in een opvallend voertuig over de Hoofdstraat Oost. Een 21-jarige inwoner van ter Idzard vond het nodig om de politiemensen de Hiltlergroet te brengen. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Sneek: aanhouding verdachte
Zondag om 03.30 uur werd een auto, met daarin vier mannen, gecontroleerd op de Lemmerweg. De vier waren net op weg naar het politiebureau, omdat ze waren mishandeld. Met een soort knuppel hadden ze klappen op hun hoofd gehad in de Grote Kerkstraat. Terwijl de bestuurder, een 23-jarige inwoner van Uitwellingerga, met de politie sprak, moest hij overgeven. Hierop heeft een ambulance de man overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Op het bureau meldt zich dan de vermoedelijke dader, een 18-jarige inwoner van Sneek. Ook hij wil aangifte doen van mishandeling. Omdat veel getuigen hadden gezien wat er was gebeurd, is deze man aangehouden en ingesloten. Aangifte is gedaan door een 18-jarige inwoner van Oppenhuizen.

Sneek: valse naam en wildplassen
Zondag om 04.10 uur zag de politie dat twee mannen aan het wildplassen waren in de Kleine Kerkstraat. Dit leverde een 27-jarige Groninger een bekeuring op. Een 26-jarige inwoner van Sneek gaf in eerste instantie een valse naam op, maar versprak zich even later.

Sneek: aanhouding na zware mishandeling
Zondag om 04.45 uur krijgt de politie via de horecatelefoon een melding van een vechtpartij aan de Nauwe Noorderhorne. Het blijkt dat een 19-jarige inwoner van Leeuwarden ruzie is gaan zoeken, vermoedelijk uit jaloezie, met een 18-jarige inwoner van Sneek en een 21-jarige inwoner van Scharnegoutum. De twee proberen de Leeuwarder tot rede te brengen. Andere aanwezigen werken de Leeuwarder tegen de grond, waarop de twee vertrekken. Op dat moment komt het personeel van een horecagelegenheid naar buiten en deelt links en rechts een aantal klappen uit. Een 42-jarige inwoner van Sneek komt ook naar buiten lopen en schopt zonder enige aanleiding met zijn schoen in het gelaat van de op de grond liggende Leeuwarder. Hierop vertrekt het personeel weer. Het aanwezige publiek is woedend en met enige moeite kan de politie de zaak tot bedaren brengen. Het slachtoffer is per ambulance, met zware kneuzingen en een wond onder het oog, naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De 42-jarige Sneker is ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Sneek: snelkraak
Zondag om 05.10 uur vond een snelkraak plaats bij een fotowinkel aan het Grootzand. Met een stoeptegel was de glazen toegangsdeur vernield. Ontvreemd zijn onder andere een paar verrekijkers. Met diverse eenheden heeft de politie nog de omgeving afgezocht, maar niemand meer aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoonster van Sneek.

Leeuwarden: aanhouding na zware mishandeling
Zondag om 04.45 uur kreeg de politie een melding van een steekpartij in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Een 21-jarige inwoner van Grootegast wilde tussenbeide komen bij een ruzie tussen een vriend van hem en een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. Hierbij werd de inwoner van Grootegast in het gezicht gestoken met een bierglas. De verdachte, die gewond was aan zijn hand, werd aangehouden door de politie en overgebracht naar het bureau. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden met letsel in zijn gezicht en vermoedelijk glas in zijn linkeroog.

Aldtsjerk: vier aanhoudingen na plegen vernielingen Zondag om 03.30 uur zag de politie twee knapen in de slootwal liggen bij Bartlehiem. De jongens hadden verkeersborden bij zich en een kapotte lamp. Het waren een 18-jarige inwoner van Wyns en een 17-jarige inwoner van Miedum. Even later werden twee andere jongens, fietsers, aangehouden, een 18-jarige inwoner van Lekkum en een 16-jarige inwoner van Wyns. Zij lieten een spoor van vernieling achter zich. Met name verkeersborden en lampen hadden het moeten ontgelden.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondag om 06.00 uur controleerde de politie een 31-jarige automobilist uit Scharsterbrug op het Blauwgras. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 350 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zondagochtend kreeg de politie een melding dat een 23-jarige inwoner van Leeuwarden met een afgesloten damesfiets op zijn nek over de Weaze liep. Hierop is de man aangehouden. Er is nog geen aangifte van de diefstal van de fiets gedaan.

Leeuwarden: beroving
Zondag omstreeks 09.00 uur haalde een 75-jarige vrouw op het Bonifatiusplein een aantal goederen uit haar fietstas. Plotseling komt een onbekende man bij haar en neemt de tas weg. Nadat hij ziet dat er niets van waarde inzit, doorzoekt hij de zakken van de vrouw. Toen de vrouw om hulp riep kreeg ze twee klappen in het gezicht. Gestolen werd een portemonnee. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272