Socialistische Partij

Marijnissen vraagt Bos en Balkenende: `Wordt het socialer of nog liberaler in dit land?'


05-01-2003 * Jan Marijnissen roept Wouter Bos van de PvdA op de daad bij het woord te voegen en samen met de SP ten strijde te trekken tegen de asociale verhoging van de nominale ziektenkostenpremie en vóór een ziektekostenverzekering naar draagkracht. In Tilburg kondigde de lijsttrekker van de SP zojuist een nieuwe actie aan van zijn partij: `Tweemaal nominaal is één schandaal'. In de Brabantse stad is de aanhang van de SP bijeen op het nieuwjaarsfeest van de partij.

Bos nam tijdens het RTL-debat van afgelopen vrijdag ferme taal in de mond over de ziektekostenmaatregelen van het kabinet-Balkenende. Marijnissen wil weten hoe hard de stellingname van de PvdA-lijsttrekker is. Als het gaat om de verhoging, vaak zelfs verdubbeling, van de nominale premies in de zorg, vraagt de SP-lijsttrekker aan Bos om de daad bij het woord te voegen. Marijnissen: De mensen schrikken zich een ongeluk als ze de premiestijging op hun loonstrook zien en de telefoons van de SP staan roodgloeiend. Wij starten met de actie `Tweemaal nominaal is één schandaal' en ik roep andere politieke partijen, die ook zéggen dat ze vinden dat dit echt niet kan, op om hun daadkracht te tonen!

Bos heeft eerder gezegd dat hij uitstel wil van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. De SP wil volgens Marijnissen graag meehelpen om uitstel van invoering van dit heilloze zorgstelsel af te dwingen. Van de PvdA vraagt hij op zijn beurt hulp om van uítstel ook áfstel te maken en te kiezen voor een zorgstelsel gebaseerd op solidariteit van rijk met arm, gezond met ziek, jong met oud, met optimale voorzieningen en premie naar draagkracht. Het voorstel van de SP ligt al op tafel, doorgerekend door het Centraal Planbureau en betiteld als het meest sociale van alle plannen op dit terrein.

In zijn toespraak daagt Marijnissen Bos en Balkenende uit kleur te bekennen en aan te geven welke richting zij na 22 januari op willen met dit land: `Wordt het socialer of nog liberaler?' is zijn vraag aan de lijsttrekkers van PvdA en CDA. Van Bos verwacht hij een duidelijke streep onder het neoliberale paarse avontuur van diens partij; van Balkenende vraagt hij uitleg hoe de CDA'er met een steeds rechtsere VVD tot sociaal beleid denkt te kunnen komen.

zie ook De complete nieuwsjaarsspeech van Jan Marijnissen