Nieuwsbericht

zondag, 5 januari 2003, 17.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Schuur in de brand
Oterleek, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdagmiddag omstreeks 16.15 uur is een schuur aan de Noordschermerdijk in Oterleek in vlammen opgegaan. De brand is ontstaan doordat de zoon des huizes een hut in het stro had gebouwd en vervolgens een kaars had aangestoken. De dieren die in de schuur stonden zijn buiten in veiligheid gebracht. Een tractor die in de schuur stond is aan de vlammenzee ten prooi gevallen.

Overvaller zonder buit er vandoor
Heerhugowaard, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdagmiddag omstreeks 17.00 uur wilde een man een Cd-winkel aan de Middenweg in Heerhugowaard beroven. De man bedreigde het personeel met een mes, maar nadat hem meerdere malen verteld was dat er geen geld was, ging de overvaller er vandoor met de mededeling dat hij het ergens anders wel zou proberen. De man had een muts over zijn hoofd en een sjaal om. Verder droeg hij een geelkleurig jack en een spijkerbroek. Getuigen die deze man hebben gezien wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Heerhugowaard, telefoonnummer 0900-8844.

Woninginbraken
Alkmaar, vrijdag 3 januari 2003.
Tussen zonder 12.00 uur en vrijdag 18.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Jacob van Heemskerckstraat in Alkmaar. De onbekenden zijn binnengekomen door met een stuk ijzerdraad door de brievenbus de deur van de haak te tillen. De inbrekers hebben geld en sieraden meegenomen.
Bergen, zaterdag 4 januari 2003.
In de afgelopen twee weken is er ingebroken in een woning aan de Monnet-Nes in Bergen. De bewoners waren in die periode op vakantie. De inbrekers hebben uitgebreid de tijd genomen tijdens de inbraak. Er is in de woning gegeten en gedronken door de onbekenden. Er worden onder andere een televisie, videorecorder en computer vermist. Ook is een hamster uit zijn kooi gehaald en meegenomen.
Castricum, zondag 5 januari 2003.
Tussen zaterdag 19.45 uur en zondag 0.15 uur is er ingebroken in een woning aan de Dotterbloem in Castricum. De daders zijn binnengekomen door een ruit van de achterdeur in te slaan. Er is een aantal tassen doorzocht en naast geld het is nog niet bekend wat er vermist wordt. Alkmaar, zondag 5 januari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag is er ingebroken in een woning aan de Disselstraat in Alkmaar. De onbekenden zijn binnengekomen door een raam aan de achterzijde van de woning uit het kozijn te tillen. Er worden onder andere een televisie, dvd-speler, videorecorder, computer en printer vermist.
Zuid-Scharwoude, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend is er tussen 2.00 uur en 4.30 uur ingebroken in een woning aan de Langeweide in Zuid-Scharwoude. De bewoner had de achterdeur voor zijn partner, die even later zou komen, opengelaten. Toen de vrouw om 4.30 uur thuiskwam zag zij dat er was ingebroken. Er zijn diverse kasten en laden opengehaald en er zijn een mobiele telefoon en een portemonnee weggenomen.

Onder invloed in de auto
Alkmaar, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagochtend rond 2.20 uur is een 30-jarige man uit Zaandam gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Vondelstraat in Alkmaar. De man blies 610 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man mocht zijn rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal.
Alkmaar, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagochtend even voor 4.30 uur is een 26-jarige inwoner van Vianen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Vondelstraat in Alkmaar. De man blies 245 ug/l en kreeg een proces-verbaal.
Alkmaar, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagochtend om 5.15 uur is een 46-jarige inwoonster van Alkmaar gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Boendalestraat in Alkmaar. De vrouw blies 545 ug/l en heeft een proces-verbaal gekregen.
Castricum, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend even na 2.00 uur is een 55-jarige inwoner van Castricum gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer op de Overtoom in Castricum. De man blies 290 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

NOORDKOP

Snelheidscontrole
Van Ewijcksluis, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdagmiddag is er van 13.30 uur tot 16.00 uur een snelheidscontrole gehouden langs de N248 in Van Ewijcksluis. In die periode zijn zeven automobilisten bekeurd voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 113 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur het maximum is.

Bromfietser rijdt tegen auto
Sint Maarten, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdag om 18.00 uur is een 16-jarige bromfietser uit Tuitjenhorn aan knieën en polsen gewond geraakt nadat hij tegen een 22-jarige automobilist was gereden. De automobilist stond stil op de Rijperweg in Sint Maarten en reed vervolgens achteruit. Deze manoeuvre werd niet tijdig opgemerkt door de bromfietser die tegen de achterkant van de auto aanreed. De bromfietser is naar het ziekenhuis overgebracht.

Onder invloed in de auto
Schagen, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagochtend omstreeks 1.25 uur is een 38-jarige inwoner van Schagen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Landbouwstraat in Schagen. De man blies 535 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

Woninginbraak
Den Helder, zaterdag 4 januari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er ingebroken in een woning aan de Dirk Abbesteelaan in Den Helder. De inbrekers zijn binnengekomen door een deur aan de achterzijde van de woning te forceren. Er zijn diverse kamers in de woning doorzocht. Het is nog onbekend wat er vermist wordt.
Alcoholcontroles
Wieringerwaard, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagmiddag is er van 16.00 uur tot 17.00 uur een alcoholcontrole gehouden langs de Noord Zijperweg in Wieringerwaard. In die periode zijn 48 bestuurders gecontroleerd waarvan niemand te veel had gedronken.
Wieringerwerf, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagavond is er van 19.00 uur tot 21.00 uur een alcoholcontrole geweest langs de Terpweg in Wieringerwerf. In die periode zijn 80 bestuurders gecontroleerd waarvan niemand een te hoog alcoholpromillage in het bloed had.

Automobilist slipt tegen boom
Slootdorp, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend omstreeks 11.30 uur is een 51-jarige inwoner van Anna Paulowna met zijn auto tegen een boom in Slootdorp tot stilstand gekomen. De man reed over de Nieuwesluizerweg vanuit de richting Slootdorp en had zijn auto niet onder controle. Hij raakte met zijn auto in de rechterberm en bij het tegensturen raakte hij in een slip en belandde in de linkerberm tegen een boom. De man is met onbekend letsel naar het Geminiziekenhuis in Den Helder overgebracht. De oorzaak van de slippartij is vermoedelijk sneeuw dat het wegdek glad had gemaakt.

Auto over de kop
Den Oever, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend omstreeks 10.15 is er een auto over de kop geslagen op de Afsluitdijk ter hoogte van hectometerpaaltje 74.0. Bij dit eenzijdige ongeluk zijn drie gewonden gevallen. Een 30-jarige automobilist uit Heeg reed in de richting van Friesland en raakte door de aanwezige sneeuw op de weg in een slip.Vervolgens raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt, waarna het voertuig een rechts van de weg gelegen talud opreed. Daarna sloeg de auto over de kop. De bestuurder en de inzittenden zijn met schaafwonden met een ambulance naar het MCA in Alkmaar overgebracht. De twee inzittenden waren een 25-jarige vrouw en het zoontje van de man en de vrouw waarvan de leeftijd onbekend is. Beiden komen ook uit Heeg. De A7 is voor korte tijd afgezet geweest aangezien een traumahelikopter moest landen en opstijgen.

Mannen dringen huis binnen
Den Helder, donderdag 2 januari 2003.
Donderdagavond even voor 21.00 uur zijn twee mannen een woning aan de Duinroosstraat in Den Helder met grof geweld binnengedrongen. Op genoemd tijdstip was de zoon des huizes samen met een vriend in de woning aanwezig. Nadat de deurbel ging deed de man de deur open waarna twee mannen binnenkwamen. Eén van hen had een houten tafelpoot in zijn handen waarmee hij een slaapkamerdeur kapotsloeg. Vervolgens sloeg hij op het been van de vriend, een 20-jarige inwoner van Den Helder, van de zoon des huizes. Ook sloeg de man de televisie kapot. De mannen waren op zoek naar de vader van de zoon, maar die was niet aanwezig. Vervolgens zijn de mannen weggegaan. Ongeveer twintig minuten na dit incident is één van de twee verdachten aangehouden. Het betreft een 25-jarige inwoner van Den Helder

WESTFRIESLAND

Verkeerscontroles
Bovenkarspel, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdagmiddag is er van 13.15 uur tot 15.00 uur een verkeerscontrole gehouden langs de Veilingweg en de Provincialeweg in Bovenkarspel. In die periode zijn 35 automobilisten gecontroleerd. Er twee bekeuringen uitgeschreven wegens het rijden zonder autogordel. Opmeer, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdagochtend is er van 10.00 uur tot 11.45 uur een snelheidscontrole gehouden langs de Pade in Opmeer. In die periode zijn vijftien automobilisten bekeurd wegens te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 78 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per uur het maximum is.

Woninginbraak
Andijk, vrijdag 3 januari 2003.
Vrijdag is er overdag ingebroken in een woning aan de Proefpolder in Andijk. De inbrekers zijn binnengekomen door een ruit van de slaapkamer te forceren. Alle kamers van het huis zijn doorzocht. Er worden twee autoradio's vermist.

Onder invloed in de auto
Hoorn, zaterdag 4 januari 2003.
Zaterdagochtend om 2.00 uur is een 28-jarige inwoner van Hoorn gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Nieuwe Noord in Hoorn. De man blies 375 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.
Hoorn, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend omstreeks 4.50 uur is een 25-jarige man uit Alkmaar gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Melkweg in Hoorn. De man blies 505 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Brand boven kapperszaak
Hoorn, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend omstreeks 8.25 uur is er een brand ontdekt in een leegstaand pand boven een kapperszaak aan de Ramen in Hoorn. De brand was na een uur onder controle. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld, wel werd brandstichting uitgesloten.

Omstanders redden man uit water
Midwoud, zondag 5 januari 2003.
Zondagochtend omstreeks 10.40 uur is een 23-jarige inwoner van 't Zand met zijn auto ondersteboven in een sloot langs de Midwouder Dorpsstraat in Midwoud terechtgekomen. Hij kwam vanuit westelijke richting. Door de sneeuwval was het wegdek glad geworden waardoor de auto begon te glijden en in de linkerberm terechtkwam. Vervolgens kwam de auto ondersteboven in de sloot terecht. De auto raakte al snel vol water. Vier buurtbewoners die het ongeval zagen gebeuren sprongen onmiddellijk het water in om de man te redden. Na een paar pogingen lukte het de mannen de achterbak van de auto te openen waardoor de bestuurder ongedeerd naar buiten kon kruipen. De reddende buurtbewoners waren vier mannen, van 66, 38, 66 en 33 jaar.