Socialistische Partij

SP in actie tegen enorme premiestijging


05-01-2003 * De SP komt in actie tegen de stijging van de nominale ziekenfondspremie. Voor veel mensen is de premie zelfs verdubbeld. Mensen met een uitkering, pensioen of minimuminkomen worden onevenredig hard getroffen. Via radio-spots en kaartenacties op straat worden mensen opgeroepen te protesten bij het kabinet met de eis dat de verhoging wordt teruggedraaid.

Agnes Kant De SP stelt voor om de stijgende kosten te verrekenen via de inkomensafhankelijke AWBZ. Minister de Geus stelt dat de premieverhoging noodzakelijk is vanwege de stijgende kosten, maar volgens SP-Kamerlid Agnes Kant neemt hij de Nederlandse bevolking in het ootje: Dit kabinet heeft zelf bezuinigd op de bijdrage in de ziekenfondskas. Als dat niet gebeurd was, was deze enorme stijging niet nodig geweest.

Kant stelt dat voor mensen met de laagste inkomens de premiestijging een enorme aanslag op hun koopkracht is. Het komt bij hen onevenredig hard aan en daarom wil de SP deze last eerlijker, naar draagkracht, verdelen. Verrekening via de inkomensafhankelijke AWBZ-premie is dan ook de meest sociale oplossing.

Twee maal nominaal = een schandaal Hoewel is afgesproken dat de inkomenssolidariteit volledig gehandhaafd zou blijven, zijn de beloofde compenserende maatregelen geheel achterwege gebleven. Met name mensen met een uitkering, pensioen of minimuminkomen, zijn daarvan de dupe. Kant: Dat het gat in de financiering er is, mag geen reden zijn om de laagste inkomens de hardste klappen te laten krijgen.

De protestkaart kan ook online worden opgestuurd!